Коаліція: реальність чи міраж?

На пленарному засіданні 27 лютого 2014 року Голова Верховної Ради України О.Турчинов оголосив, що «27 лютого 2014 року було сформовано та зареєстровано в Апараті Верховної Ради України коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді Україні сьомого скликання – "Європейський вибір". Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України сформована депутатськими фракціями та групами: фракцією "Батьківщина", фракцією "УДАР Віталія Кличка", фракцією "Свобода", групою "Економічний розвиток", групою "Суверенна європейська Україна" та іншими народними депутатами. У складі 250 народних депутатів України, які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції» (із стенограми пленарного засідання Верховної Ради 27 лютого 2014 року).

Фото: Макс Левин

Вже 24 березня я звернувся до Голови Верховної Ради України Турчинова О. В. з проханням надати мені зареєстровану копію тексту Угоди про створення цієї коаліції з особистими підписами народних депутатів України, що її сформували та утворили парламентську більшість.

Фото: Надано автором

23 квітня мені надійшла відповідь від Керівника Апарату Верховної Ради України Зайчука В.О., який надав мені копію Угоди про створення на виконання вимог та принципів Євромайдану коаліції європейського вибору у Верховній Раді України сьомого скликання, а також підписів народних депутатів України, що сформували коаліцію європейського вибору, а не коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді Україні сьомого скликання – "Європейський вибір", як було оголошено на пленарному засіданні 27 лютого (згідно стенограми). Згідно списку таких народних депутатів виявилося 255.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

15 травня я звернувся до Голови Верховної Ради України О. Турчинова з повідомленням про свій вихід зі складу Коаліції та з проханням вважати мій підпис, зроблений 27 лютого 2014 року, у списку народних депутатів України, які входять до її складу та утворили парламентську більшість, недійсним. Однак моя заява не була доведена до відома членів Коаліції та не була оголошена на пленарному засіданні парламенту. Стверджувати дану інформацію я маю право з огляду на те, що на засідання Коаліції мене не запрошували, її членів не було поставлено до відома про мій вихід, не було відповідного оголошення і на пленарному засіданні Верховної Ради.

Фото: Надано автором

Отже, оскільки дана інформація не набула публічного розголосу, постає питання: скільки таких заяв могло надійти чи надійшло на адресу керівництва Верховної Ради/Коаліції Європейського вибору

Тож скільки станом на 15 травня народних депутатів входило до складу Коаліції – не відомо.

27 травня я знову звернувся, але вже до Керівника Апарату Верховної Ради України В.Зайчука як розпорядника публічної інформації у Верховній Раді України з проханням надати мені копію зареєстрованої в Апараті Верховної Ради України Угоди про створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді Україні сьомого скликання – "Європейський вибір" та поіменний список народних депутатів України – членів Коаліції та копію пропозиції (подання) коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді Україні сьомого скликання – "Європейський вибір" виконуючому обов'язки Президента України щодо кандидатури А.Яценюка на посаду Прем'єр-міністра України, а також попросив поінформувати, у який спосіб зазначені документи та поіменний список народних депутатів України – членів Коаліції був оприлюднений та доведений до відома громадськості, оскільки станом на 23 травня 2014 року на офіційному веб-сайті Верховної Ради України не було розміщено інформацію про поіменний склад коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді Україні сьомого скликання – "Європейський вибір".

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

На мій запит я отримав відповідь, датовану 4 червня і підписану Керівником Апарату Верховної Ради України, що інформація про створення Коаліції Європейського вибору у Верховній Раді України сьомого скликання оприлюднена Головою Парламенту О.Турчиновим 27 лютого 2014 року, і що стенограма цього пленарного засідання розміщена на офіційному веб-сайті Верховної Ради. Також мене було повідомлено, що чинний Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» не містить норм, які б вказували на необхідність реєстрації в Апараті Верховної Ради України документів щодо утворення Коаліції, їх оприлюднення та необхідності внесення пропозицій Коаліції щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра України у письмовому вигляді.

Фото: Надано автором

Беручи до уваги, що 15 травня я звернувся з повідомленням про свій вихід зі складу Коаліції, я сподівався, що у відповіді на мій другий запит мені надійде інформація, яка відображатиме зміни у поіменному складі членів Коаліції. На жаль, я констатував, що у наданому мені 4 липня 2014 року переліку членів Коаліції містилося і моє прізвище з підписом, тобто моя заява про вихід з Коаліції не була врахована.

Тобто на сьогодні я не можу знати, скільки ще таких заяв про вихід з Коаліції було подано.

Доречність цього питання підтверджується тим, що не всі народні депутати, які 27 лютого 2014 року підписали Угоду про створення Коаліції, мали послідовну позицію, оскільки близько 40 із них ще 20 лютого не брали участі в голосуванні за проект Постанови Верховної Ради України «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України» (реєстр. № 4158), фактично не підставили свої плече, напевно злякалися, у такий важливий час для врегулювання критичної ситуації, що виникла в державі. А саме на ту хвилину надзвичайно важливим був кожен голос депутата, який на своєму робочому місці мав виявити свою державницьку позицію та патріотизм.

Додаток 6 (результати поіменного голосування від 20.02)

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Також викликає великий сумнів питання існування Коаліції, враховуючи що понад 20 народних депутатів України – її членів: А. Аваков, С. Аверченко, В. Бондаренко, М. Бурбак; Р. Ванзуряк, Л. Денисова, В. Кличко, С. Кубів, О. Махніцький, А. Мохник, П. Порошенко, П. Петренко, А. Парубій, Т. Слюз, С. Сас, О. Сиротюк, О. Сич, В. Черняков, І. Швайка, В. Ярема, А. Яценюк, які були членами Коаліції, достроково припинили повноваження народних депутатів України.

Беручи до уваги, що згідно наданих мені документів, Коаліція нараховувала 255 народних депутатів України, вийшло з її складу 22 народних депутати (включаючи мене), заяви про входження до складу коаліції нових народних депутатів України не оприлюднювалися та мені не були надані до відома, проста арифметична дія дозволяє мені зробити висновок що станом на 22 липня у складі коаліції перебуває не більше 233 народних депутатів України.

Як мені стало відомо, цими днями ще близько 10 народних депутатів України звернулися до Коаліції про свій вихід з її складу, тож її чисельність налічує не більше 223 народних депутатів України.

При цьому у чинному Регламенті Верховної Ради України відсутні положення, які б регулювали питання формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, входження нових народних депутатів до її складу. Водночас на сьогодні ніяким чином не була оприлюднена інформація про проведення зборів Коаліції з питання включення до її складу нових членів чи хоча б про подання заяв народних депутатів з проханням включити їх до складу Коаліції.

Отже станом на сьогодні до складу Коаліції вже не може входити більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, що, враховуючи статтю 83 Конституції України, робить неможливим її існування.

Шановні колеги, представники засобів масової інформації, громадськості, може якась інформація стосовно входження або виходу з Коаліції певних членів випала з мого поля зору?

Можливо хтось також звертався до керівництва Парламенту/Коаліції щодо її персонального складу і отримав більш широку відповідь?

Можливо комусь відомо про нових членів коаліції, які ввійшли до її складу після 27 лютого 2014 року?

Буду вдячний за будь-яку інформацію з цих питань.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram