Свято технарів Maker Faire у Києві

Україна за 2016 р. експортувала 40 249 млн т зерна на суму $ 6 млрд, а месенджер WhatsApp у 2014 році було продано за $19 млрд. До речі, співзасновник WhatsApp Ян Кум — українець, народився в Києві, а потім емігрував до Америки. Як усе це стосується свята Maker Faire? А так: розум, як бачимо, коштує сьогодні більше, ніж важка праця в полі. Тому, я вважаю, питання розвитку науки має бути в пріоритеті для нашої держави.

Фото: надане Віктором Кругловим

Святом науки якраз і став київський Maker Faire — фестиваль винахідників та експериментаторів, техноентузіастів, які своїм розумом та руками змінюють світ, роблять його цікавішим.

Харківські мейкери привезли на це свято безліч навчальних технологій для розвитку дітей у стилі «навчайся граючись». У дитячій зоні, яка, за словами організаторів фестивалю, побила рекорд відвідуваності, щодня проходили майстер-класи, фотосесії та справжні наукові експерименти.

Фото: надане Віктором Кругловим

Зрозуміти й полюбити хімію та фізику можна лише на практиці, коли бачиш фантастичні результати дослідів. Наприклад, якщо змішати харчову соду з оцтом, можна отримати реакцію, якої вистачить, щоб запустити міні-ракету. А хочете виростити казковий кристал — візьміть звичайну сіль і фарби, і диво станеться просто на очах!

Фото: надане Віктором Кругловим

На фестивалі дивували не тільки божевільні ідеї та розробки учасників, а й відвідувачі. Цілком дорослі й солідні батьки разом із дітьми захоплено місили кінетичний пісок по кілька годин поспіль! Навіть діти з аутизмом миттєво заспокоювалися, коли починали гратися з кінетичним піском, тож цей засіб може стати в пригоді батькам як заспокійлива розвага.

А ще діти виявляли недитячу зосередженість, розфарбовуючи картинки. Ми познайомилися зі справжнім фанатом розмальовок: він розфарбовував їх два дні поспіль, поки не розфарбував усі!

Фото: надане Віктором Кругловим

Фестиваль реально вийшов цікавим і драйвовим. Для нашої команди це було справжнє випробування на міцність: два дні ми, не жаліючи себе, спали мало, а бігали багато, зате отримали колосальний досвід і задоволення від спілкування зі своїми фанатами. Враховуючи, що саме в Україні розробили перший гелікоптер, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов'язку і багато інших корисних речей, без яких зараз не може обійтися весь світ, я сподіваюсь, що і в майбутньому ми будемо пишатися не тільки тім, що можемо нагодувати усю Європу, а й новими досягненнями в науці.

Віктор Круглов Віктор Круглов , Генеральний директор видавництва «Ранок»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram