ГлавнаяБлогиБлог Вадима Хащука

Як Тоні Блер «зіграв» на користь передвиборчих гонок в Україні

Колишній британський прем’єр Тоні Блер – політик  з великим багажем досвіду у сфері міжнародної політики – 22 жовтня виступив перед дніпропетровською спільнотою студентів із своєю лекцією «Модернізації країн у ХХІ столітті».

Фото: yes-ukraine.org

«Євросоюз зацікавлений у розвитку України і завжди готовий простягнути вашій державі руку допомоги», - одна із багатьох популістських  фраз, які пролунали з уст британського політика на зустрічі. Ентоні Блер переконував молодь у важливості обрання українцями правильного вектора політичної еволюції, прекрасно розуміючи, що сьогоднішній стан суспільства «наелектризований» передвиборчими баталіями і виборці дуже вразливі до глобальних ідей та утопічних обіцянок.

Тому залишається дивним той факт, що візит екс-прем’єра Великої Британії до Дніпропетровська (БК металургів), який за офіційною інформацією ініціювався фондом Віктора Пінчука, відбувся саме за декілька днів до виборів. Підтвердженням того, що лекція Блера могла нести певний політагітаційний характер, свідчить і те, що виступ авторитетного політика став першою публічною лекцією, яку Фонд Пінчука провів за межами української столиці, що дуже здивувало багатьох.

Незважаючи на те, що лекція Блера була чітко систематизованою й не торкалася внутрішніх проблем України, його статус «брендового» політика у Європі та узагальнені слова про перспективи України на світових ринках швидше несли собою певний емоційний штурм на людей, який в цей час лише  на руку кандидатам у депутати, аби таким прихованим і законним методом мобілізувати виборців. Особливо Якову Безбаху, який представляє у Дніпропетровську округ №24, на території якого і проходила зустріч колишнього британського прем’єра із молоддю. Відмітимо той факт, що пан Безбах представляє інтереси Віктора Пінчука, якому належить потужний медіахолдинг у країні та який дуже часто «крутить» сюжети про народного обранця Якова Безбаха.

Сьогодні на 24-ому окрузі справжня боротьба ведеться між двома титанами: Анатолій Крупський (Партія регіонів) та Яков Безбах (самовисуванець), який  у 2010-ому був членом фракції ПР. Об’єднаній опозиції та УДАРу не вдалося узгодити єдиного кандидата, й після деяких «перетасовок» обидва кандидати опозиційного спрямування зійшли з дистанції.

Показовим залишається тоц момент, що після годинної лекції для Тоні Блера провели екскурсію на нещодавно відкритий завод «Інтерпайп», який належить все тому ж Віктору Пінчуку й зосереджений на сталеварній промисловості (зокрема на прокаті). У свою чергу, Яков Безбаха наразі є помічником голови правління заводу.

У зв’язку з таким фактажем постає логічне питання, чи справді візит Тоні Блера ніс собою пізнавально-просвітницький характер, направлений на середовище молодих людей, чи лекція британського політика - остання прихована агітаційна атака на студентську спільноту, представники якої найчастіше стають жертвами політичних маніпуляцій?

Вадим Хащук Вадим Хащук , Журналіст телепроекту Campus 3.0
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram