Прізвище зобов’язує: які документи потрібно міняти при одруженні?

Зміна прізвища – одна із найактуальніших питань, із якими зіштовхуються наречені, після одруження. Адже обміняти документи доведеться у місячний термін після офіційного весілля.

Фото: Надано автором

Стаття 35 Сімейного кодексу України дає право вибору прізвища, яким можуть скористатися громадяни, котрі вступають у шлюб:–залишити своє прізвище;

–взяти прізвище нареченого/нареченої;

–до свого прізвища додати прізвище нареченого/нареченої.

Якщо подвійне прізвище візьме тільки наречена, вона повинна приєднати прізвище нареченого до свого, а не навпаки.

Що ж, розглянемо детально, які саме документи необхідно змінити при зміні прізвища:

Український паспорт

Першим після зміни прізвища доведеться замінити паспорт громадянина України. Після оформлення документів про укладення шлюбу у РАЦСі ставлять в паспорті позначку про необхідність його заміни протягом місяця після реєстрації шлюбу.

Слід звернути увагу, що законодавством передбачено лише проставлення відповідної відмітки на першій сторінці паспорта громадянина України у формі книжечки, а проставлення аналогічної відмітки на паспорті громадянина України у формі картки не передбачено.

Якщо цей термін пропустили, це є адміністративне правопорушення й доведеться сплатити штраф.

Потрібно подати в орган Державної міграційної служби України такі документи:

- заяву про зміну паспорта, існуючий паспорт;

- дві фотографії розміром 3,5х4,5 см;

- свідоцтво про реєстрацію шлюбу та його копію. Якщо паспорт змінюєте після розірвання шлюбу, треба подати або свідоцтво, або рішення суду про його розірвання.

Закордонний паспорт

Після заміни внутрішнього паспорта доведеться міняти закордонний. Із старим прізвищем він дійсний тільки один місяць з дня зміни прізвища. Крім того, відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу спрямовується інформація про недійсність вашого старого закордонного паспорта.

Фіскальні органи

Про зміну прізвища також потрібно повідомити Державну фіскальну службу України для внесення змін до даних у реєстрі платників податків (замінити картку платника податків). Ідентифікаційний номер платника податків залишиться той самий, зміниться лише прізвище.

Банківські картки

Якщо маєте відносини із банком, доведеться замінити банківські угоди і картки. Це стосується усіх карток: зарплатної, кредитної, «для виплат». Усі взаємовідносини із банком мають бути чітко регламентовані з відповідною фіксацією в угоді. Тому краще заздалегідь переоформити всі документи у банку на нове прізвище. Це убезпечить власника рахунку в банку в майбутньому затримувати або відмовити вам у виплаті вашого депозиту (якщо такий є).

Документи, які не потрібно замінювати

Після зміни прізвища не всі документи потрібно замінювати. Є такі, які дійсні. Для підтвердження своєї особи треба надати новий паспорт і документ, на підставі якого змінено прізвище. Зокрема це:

–документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації і так далі;

– документи, що встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири не підлягає заміні, а залишиться в тому вигляді, в якому він і є;

– трудова книжка. У відділі кадрів повинні внести в неї відповідну поправку.

Також не обов’язково замінювати водійські права. Пред’являючи права та документи на транспортний засіб, треба пред’явити документ на підставі якого змінено прізвище. Якщо все-таки вирішили замінити водійські права, доведеться до списку документів додати медичну довідку. Перескладати повторно іспити не потрібно.Таким чином зміна прізвища після укладення шлюбу проводиться максимально можливо швидко і безболісно для заявника.

Дізнатись про свої права та навчитись їх захищати Ви зможете із правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram