ГлавнаяБлогиБлог Романа Семенухи

Золотий батон по-харківськи

Хочу розповісти про наслідки однієї штучно створеної монополії. Про ситуацію, в якій держава вкотре виявилася неефективним регулятором, а можливо й співучасником чергової схеми.

Фото: Макс Левин

Реагуючи на скарги харків’ян про надто дорогий хліб у місті, ми провели аналіз цін у ряді областей України. Результати нас вразили. Харків за останні 10 років не раз відзначався дороговизною на тлі решти країни: то коштовні лавочки для метро, то високі тарифи на компослуги, а тепер і найдорожчий хліб.

Станом на 19.08.2015 р. ми зафіксували наступні ціни на хліб «Український столичний подовий» (вага 0,95 кг) та батон нарізний:

Звертаю вашу увагу на порівняння цін між Харковом та Києвом, хоч, за логікою, у столиці ціни мали б бути вищими.

Тобто в середньому кожна харківська сім’я сплачує за буханку на 2 грн. більше ніж в середньому по Україні. Нескладною математикою можна порахувати, що річні надприбутки тих, хто контролює монополію, можуть становити близько 400 млн. грн. тільки в Харківській області.

Паралельно варто зазначити, що обласна влада декілька років поспіль звітує про рекордний врожай пшениці у Харківській області, що безперечно добрий факт.

Разом з тим в деяких регіонах, зокрема у Києві є позитивна практика розслідувань Антимонопольного комітету, наслідком яких є суттєве зниження цін на основні сорти хліба.

Переконаний, що це стане предметом розслідувань компетентних органів з відповідними наслідками для учасників змови.

Зі свого боку ми докладемо усіх зусиль, щоб цей факт не залишився непоміченим.

Роман Семенуха Роман Семенуха , Депутат Верховної Ради України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram