Абонплата за газ: можливий дубль два

Інформація про встановлення абонентської плати за газ наробила в Україні справжнього галасу. Після «бомбового» ефекту, спричиненого намірами встановити цю абонплату, Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, змушена була відступити. Абонплату на газ таки не запровадили.

Фото: kp.by

Втім чи можна назвати це перемогою громадськості перед несправедливими, на її думку, тарифами?

Поки що це лише частина перемоги. Адже від самого наміру запровадити плату за транспортування та розподіл природного газу Регулятор, вірогідно, не відмовився. Абонплату наразі просто відтермінували і не виключено, що в скорому часі Нацкомісія повернеться до цього питання. Рішення про запровадження абонплати можуть якось видозмінити, переробити, трохи зменшити тягар для населення, розширити дію субсидій, але все-таки прийняти його.

Такий висновок роблю на основі відповіді особисто голови НКРЕКП Дмитра Вовка. Як народний депутат я звернувся до керівника Нацкомісії з депутатським запитом. В офіційній відповіді він зазначив, зокрема, таке:

«На відкритому засіданні 10.04.2017 прийнято рішення НКРЕКП щодо скасування попередніх рішень про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу як плати за потужність, здійснення розрахунків з метою непідвищення загального рахунку для побутових споживачів, проведення консультації з громадськістю та урядом та внесення відповідних змін до рішень НКРЕКП…».

Отже, з цієї відповіді можна зробити висновок про те, що сама ідея про запровадження абонплати ще існує. І до неї можуть повернутися після «проведення консультації».

У відповіді окремо насторожує ще один момент. Йдеться про те, що будуть проводитись розрахунки, які мають забезпечити таку систему, коли після запровадження абонплати загальний рахунок для побутових споживачів не підвищиться. А як же бути з промисловими споживачами? Це ж заводи, підприємства… Якщо для них абонплата збільшить загальний рахунок за газ, то це неодмінно призведе до нового стрибка цін. І в кінцевому результаті все одно відіб’ється на кишенях всіх українців.

Відтак відступати у тиску на Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не варто.

Вважаю, що рішення про абонплату є нечесним щодо людей і незаконним з точки зору правової. Я часто зустрічаюся з людьми на своєму виборчому окрузі на Хмельниччині. І дуже добре знаю, як, наприклад, мешканці сіл самостійно платили з власних кишень, щоб до їхніх будинків підвели газові труби. В крайньому випадку це робилося за бюджетні кошти, тобто кошти тих же платників податків. А тепер все може перетворитися на абсурд, коли цих людей змусять платити певним компаніям за транспортування газу по трубах, які мешканці прокладали за свої ж гроші.

Загалом для держави ця абонплата може стати сильним суспільним подразником, наслідки якого важко передбачити.

Відтак вважаю, що ніяких половинчастих рішень в даній ситуації приймати не можна. Від ідеї запровадження абонплати на газ у нинішній українській ситуації треба відмовитися зовсім і взагалі. І крапка.

Поки що варто працювати над тим, щоб створити справжній конкурентний ринок газу. Треба, щоб у людей, у підприємств був справжній вибір щодо того, до якого газового оператора підключитися. Щось на зразок того, як ми вибираємо мобільного оператора або оператора Інтернет-зв’язку. Тоді суспільство справді розумітиме, кому і за що воно платить. Не сподобалось в одного – перейшов на обслуговування до іншого. Тільки в такому випадку можна буде знову повернутися до питання абонплати.

Роман Мацола Роман Мацола , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram