ГлавнаяБлогиБлог Олеся Маляревича

Громадський бюджет-3 – на старт

17 квітня депутати Київради переконливою більшістю у 92 голоси підтримали нову редакцію Положення про громадський бюджет у столиці і затвердили параметри ГБ на 2019 рік.

Заседание Киевсовета
Фото: kmr.gov.ua
Заседание Киевсовета

Отже. На реалізацію проектів, які переможуть у третьому Громадському бюджеті, виділено 150 мільйонів гривень. Пропозиції проектів можна реєструвати, починаючи з 26 квітня і до 6 червня цього року.Голосування за проекти, які будуть допущені до участі у конкурсі, відбудеться у серпні-вересні. І наприкінці вересня будуть визначені проекти-переможці.

Київська влада також попередньо запланувала громадські бюджети 2020 та 2021 років - це відповідно 175 та 200 мільйонів гривень. Таке середньострокове планування - вкрай важлива новація, яка дозволяє поетапно реалізовувати складні інфраструктурні ідеї.

Нова редакція Положення про громадський бюджет у столиці пройшла кілька рівнів обговорення серед активістів, переможців та учасників попередніх ГБ, депутатів та експертів. У новій редакції є чимало новацій, зупинюсь на кількох.

Тепер немає поділу на "великі" та "малі" проекти, а визначена тільки мінімальна і максимальна межа фінансування - від 50 тисяч до 3 мільйонів гривень. А для того, щоб убезпечити проекти від інфляційних коливань, вчасно та якісно їх реалізувати,  до бюджету кожного проекту автоматично додається 20%.

Ініціатори сподіваються, що нова система дозволить залучити до конкурсу набагато більше киян, ніж торік.

Змінилася і система визначення переможців. Тепер проекти-переможці будуть визначатися за рейтингом відповідно до набраних балів. Бали рахуються шляхом ділення  кількості отриманих голосів на заявлену суму проекту.

Таким чином команди будуть зацікавлені не лише отримати більше голосів, а й набагато відповідальніше підійти до розрахунку бюджету, не роздувати його, а робити реальним.

Ще одна новація - це право команд залучати до проектів спонсорське співфінансування. Таким чином ми даємо можливість соціально відповідальному бізнесу брати участь у громадських ініціативах.  

При відборі проектів будуть обов'язково враховуватись їхня інноваційність, екологічність та позитивний соціальний ефект. Проекти можна подавати у різних категоріях - це освіта, безпека, IT, соціальний захист, енергоефективність, громадянське суспільство, екологія та інші.    

Ми також затвердили правила етичної поведінки і процедуру складання рейтингу доброчесності для команд-учасників ГБ. На цьому наполягли самі громадські активісти - адже добрі, суспільно важливі справи треба робити тільки з чистим сумлінням.  А ті, хто намагатиметься використати ініціативу Громадського бюджету задля власних амбіцій або буде порушувати правила і принципи ГБ, будуть дискваліфіковані.

Більш детально про ГБ-2019 можна прочитати за посиланням.

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram