ГлавнаяБлогиБлог Олексія Матюшенка

Гадяч: як перетворити місто із козацької столиці на фестивальну?

Щоліта у Європі та світі вирує фестивальне життя. Україна також може похизуватися своїми традиційними фестивалями. Приміром, сезон відкривають «Флюгери Львова», а за ними гримлять Atlas Weekend, «Файне Місто», UPark Festival, ZaxidFest та ще з десяток менших.

Фото: Надано автором

Цього літа, 4 серпня у Гадячі відбувся вже другий етно-рок фестиваль "Козацька столиця". Ідея фестивалю виникла в минулому році. Захід покликаний не тільки ознайомити гостей з етнічними особливостями Полтавщини, а й стати провідником в розвитку туристичної сфери, творчого потенціалу краю.

Наш Гадяцький край — один з небагатьох, що може похизуватися таким славним козацьким минулим. За гатьманування Івана Брюховецького Гадяч отримав високе звання козацької столиці.

Цього року фестиваль “Козацька столиця” надовго запам'ятається відвідувачам. Захід мав одразу три локації: на головній сцені для глядачів організували велику концертну програму, у зоні фуд-корту змагалися в приготуванні козацького кулішу та частували ним гостей, а на спортивному майданчику змагалися у вправності та силі.

Крім, традиційних частувань, змагань та розваг, у рамках фестивалю працював традиційний ярмарок. На якому гості могли обрати крам та вироби народних майстрів з різних куточків України. Тут же були організовані майстер-класи, на яких учасники фестивалю переймали секрети від народних умільців.

Родзинка фестивалю - “Козацький старт”

У мужності, силі та вправності змагалися нащадки козацького роду — місцеві поліцейські, охоронники та рятувальники. Силачі перекачували шини, перетягували вантажі та канати, а також показували свою умілість в інших спортивних вправах. Перемогу святкувала команда Мартинівської МПО, другою стала команда Гадяцького відділу поліції, а третю сходинку виборола команда Гадяцької пожежної частини.

Фото: Надано автором

“У Гадяцького куліша — козацька душа!”

Наступною локацією стала гастрономічна частина фестивалю, де гості заходу взяли участь у майстер-класі з приготування традиційного козацького куліша за старовинним рецептом. Учасники фестивалю мали змогу прийняти участь в інтерактивних конкурсах та розіграші призів та пригоститися традиційною українською стравою — козацьким кулішем.

Розважили гостей свята українські рок-гурти: «Есенція Епископа», «Самальот», «Яри», «Край», «Теорія Інших», «Онейроїд» та «КораЛЛі».

Замість висновку

Гадяцький етно-рок фестиваль “Козацька столиця” покликаний популяризувати та розвивати туристичний потенціал нашого краю. І хоча наш захід ще не має такої грандіозної популярності, як наприклад, Sziget, який проходить у Будапешті. Sziget в минулому році відзначив свій ювілейний 25-фестиваль, на який зібралося понад півмільйона людей зі 100 країн світу. Але ми й надалі працюємо над тим, щоб розвивати нові туристичні напрями, об'єднувати однодумців, зберігати традиції наших пращурів та передавати їх нащадкам.

Я впевнений, Гадяччина — ідеальне місце для туристичного відпочинку. На досягнутому ми зупинятися не збираємося, і уже зараз готуємо цікаву та насичену фестивальну програму “ Козацької столиці — 2019”.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram