Спецтема

Зруйнований палац Хомутця

В Хомутець можна дістатися з Миргорода. Квитки на маршрутку купуються на автостанції за допомогою банківської картки, що особисто для мене було крайнім дивом. В Хомутці немає де купувати квитки, тому прийдеться вам дати двадцятку водію. Як варіант — поїхати автостопом, що я і зробив на зворотньому шляху.

Дорога до Хомутця поганенька. Але я надіслав скаргу до поліції, балансоутримувача штрафонули и зобов'язали привести її до нормального стану.

На в'їзді в село по лівій стороні знаходиться палац Муравйових-Апостолів та парк навколо нього. Вони знаходяться у власності зоотехнікуму, посадові особи якого й угробили колись шикарний палац, збудований у 1773 році.

Єдина радість від архітектурної пам'ятки — літній парк навколо. Можливо, під час навчання тут ходять ще гарні студентки, але на цьому всі гарні види закінчуються.

За совєтів палац був корпусом агрошколи, а потім зоотехнікуму. Після здобуття незалежності навчальному закладу збудували нове приміщення, а палац закинули. Нинішній стан будівлі я не коментуватиму, бо в блозі не можна матюкатися. Лазячи руїнами палацу, я постійно боявся провалитися в підвал або отримати по голові куском стелі. 

Розуміючи, що палацу скоро прийде повна руйнація, я організував депутатське звернення на прокуратуру, за мотивам якого було відкрито кримінальне провадження за ст. 298 ч.3 — умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури, вчинені службовою особою з використанням службового становища. Карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Чи будуть винні покарані у псуванні пам'ятки — побачимо, маю на це сподівання.

Палац вартий того, щоб заради нього побувати в Хомутці. Можливо саме ви будете останнім відвідувачем пам'ятки, перед тим як вона повністю зруйнується?

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram