З майже 300 ухвалених на цій сесії законів тільки деякі заслуговують на увагу, - політолог

Сьогодні останній робочий день народних депутатів Верховної Ради 6 сесії VIII скликання. За цей час обранці встигли не тільки помахати кулаками, як то зробили у лютому нардепи від «БПП» Мельничук, Барна і Лещенко, провести ''сміттєве'' голодування під АП у червні чи побути мішенню для закидання яйцями. З лютого по середину липня народні обранці спромоглися прийняти 278 законодавчих акти.

Фото: Макс Требухов

Окрім ратифікаційних законів, постанов про призначення позачергових виборів та перейменування місцевих державних адміністрацій, законодавці все ж таки проявили себе у соціально очікуваних (катастрофічно необхідних) й політично вагомих законопроектах досить скромно. Серед майже 300 ініціатив на увагу заслуговують менше десяти:

1. Закон України про ринок електричної енергії, 2019-VIII

2. Закон України про оцінку впливу на довкілля, 2059-VIII

3. Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України, 2091-VIII

4. Закон України про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, 2053-VIII

5. Закон України "Про Конституційний Суд України", №6427-д

Ще декілька законів мають допомогти розвитку нашої національної культури, і це також надзвичайно важливо, адже культура протягом останніх десятирічь розглядалася виключно за «залишковим принципом». Прийняття Законів України про Український культурний фонд, 1976-VIII, та Про державну підтримку кінематографії в Україні, 1977-VIII, є довгоочікуваними подіями.

Неоднозначими в суспільстві є погляди на необхідність прийняття Закону України про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, 1951-VIII. Бо дехто вбачає в цьому моду на запровадження й створення реєстрів усіх видів, а дехто дійсно вважає що таким чином можна зупинити корупцію з призовом й відкупами від служби в армії.

Також можна згадати про прийнятий у травні Закон України про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки, 2031-VIII. Йде війна, і цей закон є одним з складників у боротьбі проти «колорадів».

В принципі це все, що заслуговує на увагу виборців. Оцінюючи роботу Парламенту за останні півроку можна зробити певні висновки. Зокрема, в Раді превалюють неактуальні законодавчі ініціативи, розгляд законопроектів, пов‘язаних з реформами – затягується, інтенсивність роботи парламенту носить штучний (піарний) характер і є далекою від поняття законотворчої продуктивності.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram