ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка

Я в Москві захищаю нашу мову (ВІДЕО)

Держдума РФ повинна на законодавчому рівні надати можливість україномовним росіянам використовувати рідну мову в освіті та культурі.

У Москві в ефірі телеканалу РБК, я звернувся до громадян Росії, де зазначив, що російськомовному населенню України ніхто ніколи не забороняв спілкуватися російською, однак надавати їй статусу регіональної, а тим більше державної мови, на території України – це вже занадто.

80% друкованих видань в Україні виходить російською мовою, 70% телепрограм транслюються без перекладу на українську мову, близько 260 народних депутатів з трибуни Верховної Ради виступають на російській, прем’єр-міністр Азаров 30 років проживає на території України і ніяк не може вивчити мову.

«Якщо б із трибуни Держдуми хтось виступив на українській мові, як би до цього поставились в Росії?» - З цим питанням я звернувся до колишнього депутата Держдуми РФ Костянтина Затуліна, але чіткої відповіді так і не отримав.

Чому 15 мільйонів українців, які проживають у Росії, позбавлені можливості ходити до українських шкіл, відвідувати українські бібліотеки. Їх права у Росії нікого не цікавлять. Натомість нам нав’язують російську мову.

Тоді і в Росії треба прийняти закон, який дозволяє регіонам з україномовним населенням вільно спілкуватись на рідній мові, навчати дітей в українських школах.

Закон про засади державної мовної політики було прийнято з низкою порушень. Більшість народних депутатів не мали змоги внести правки до другого читання, бо влада «підсунула несподіванку у вигляді закону», не зважаючи на заяви керівника провладної фракції Єфремова про те, що закон розглядатимуть восени.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram