ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка
Спецтема
Выборы президента США

Президентські вибори в США: можливий вплив на Україну

Європейська приправа, доволі гостра, останнім часом добре таки підсмакувала внутрішньополітичне життя в Україні, кому підсолодивши, а кому й наперчивши. Згадаймо, хоча б останню резолюцію ПАРЄ чи доволі «помірну» програму участі Президента України у форумі в Давосі.

Президентські вибори в США: можливий вплив на Україну
Фото: k2kapital.com

Відпрацювала Європа, то тепер за українську тематику, схоже, береться Америка. Останні новини з далекого континенту віщують для українського політикуму цікавий розвиток подій, внаслідок яких нинішня влада, цілком ймовірно, може опинитися у міжнародній ізоляції.

Сьогодні у Сполучених Штатах на повну потужність триває процес так званих «праймеріз», суть якого – вибрати у межах Республіканської партії серед багатьох кандидатів на посаду Президента одного найбільш достойного, який складе конкуренцію нині діючому Президенту США Бараку Обамі.

Отже, логічним є питання про те, хто з кандидатів-республіканців під час виборів буде наприкінці року боротися за найвищу посаду – Президента США і яким чином адміністрація майбутнього Президента буде формувати політичний курс щодо України.

Питання впливу результатів президентських виборів у США в 2012 році на політику щодо України є важливим, хоча й важкопрогнозованим з огляду на те, що вибори американського Президента відбуватимуться більше ніж за півроку.

Фото: EPA/UPG

А це, як свідчить мій особистий політичний досвід – доволі великий термін у політиці, особливо американській, і особливо в умовах, коли негативні наслідки світової фінансово-економічної кризи продовжують роз’їдати провідну економіку світу. Вже сьогодні майже 40 з 310 мільйонів американських громадян живуть за межею бідності, не мають роботи, медичної страховки та гарантованих соціальних пакетів. 40 мільйонів – це значний електоральний ресурс, який може в дуже несподіваний для нині правлячої демократичної партії спосіб вплинути на результати президентських виборів 2012 року.

Щодо зовнішньої політики США

Нинішній розвиток політичних процесів у світі свідчить про те, що Сполучені Штати не мають наміру відмовлятися від глобального політичного, економічного, фінансового, військового та інформаційного домінувань. Щодо цього питання в американському політикумі існує консенсус. При цьому Обама має відмінні від республіканців погляди на те, як це домінування утримати. Якщо республіканці не бажають радитися із слабшими партнерами щодо тих чи інших міжнародних питань, то демократи – навпаки, кажуть про те, що домінування можливе лише при рівноцінній кооперації з іншими країнами світу.

При цьому необхідно пам’ятати, що негативні наслідки глобальної фінансово-економічної кризи змусили Вашингтон переглянути глобальну присутність на світових політичних майданчиках.

Українське питання у президентській передвиборчій кампанії 2012 року

Сьогодні Барак Обама практично виключив східноєвропейський вектор з переліку своїх зовнішньополітичних пріоритетів. Співпраця з Україною зведена до вирішення таких питань, як, наприклад, вивезення високозбагаченого урану з території України, проведення спільних військових навчань, або обговорення перспектив видобутку сланцевого газу на території України. Глибинний політичний або геополітичний контексти на сьогодні відсутні. Пояснюється це як процесом перезавантаженням російсько-американських відносин, так і складним розвитком політичних процесів на Близькому Сході та Північній Африці після «арабської весни», а також Афганістані.

Останнім часом близькі до колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко люди намагаються підігріти інтерес до України як представників Палати представників Конгресу США, так і співробітників Державного департаменту, які є відповідальними за розвиток відносин з регіоном Центральної та Східної Європи. Поїздка Євгенії Тимошенко до Сполучених Штатів на початку лютого цього року вказала на те, що українська тематика в тій чи інший спосіб може бути використана під час президентської передвиборчої кампанії в США. Не виключається, близькі до нинішнього Президента Барак Обама стратеги спробують розіграти українську карту під час виборів. Це особливо може бути ефективним за умов, коли економіка США все ще залишається під дією негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи.

Фото: byut.com.ua/

«Українське блюдо» з демократичним присмаком може бути дуже вчасним і доручним до американського передвиборчого столу, коли доведеться боротися за кожен голос, зокрема й серед української діаспори.

Україна після президентських виборів в США

У разі, якщо перемогу у президентських виборах отримає Барак Обама, він спробує відновити баланс сил у регіоні Східної Європи, де на сьогодні все активніше грає Росія. Це буде зробити легше тоді, коли грошова одиниця «євро» буде девальвована і негативні фінансово-економічні процеси в Європі будуть вимагати американської присутності на континенті.

У разі перемоги на виборах республіканського кандидата, США, ймовірно, призупинять процес російсько-американського перезавантаження й підуть на реалізацію більш жорсткої лінії поведінки щодо Росії. У цьому контексті Україна буде важливим чинником для стримування російської експансії у регіоні Східної Європи. Не виключаються спроби ускладнити процес створення Євразійського союзу, а також діяльності Митного Союзу. Очікується, що республіканський кандидат буде більш активним (на відміну від нині інертних демократів) у питаннях співпраці України та Європейського Союзу на підставі Угоди про асоціацію, яка має бути підписана у цьому році.

Отже, передбачаю, що нинішній період так званого глибокого «українського занепаду у зовнішній політиці США» мине після проведення у США у 2012 році президентських виборів. Тому нинішня українська влада, що прискореними темпами рухається у напрямі авторитаризму, може зіткнутися із глухою стіною ізоляції на американському напрямі.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram