ГлавнаяБлогиБлог Оксаны Продан

Економіка потребує судової реформи

В Комітеті Верховної ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, було презентоване та обговорене дослідження того, чому не працює дерегуляція.

Фото: forexaw.com

Науковці показали на базі статистичних даних те, що давно стверджують представники та захисники конкурентного підприємництва – малий та середній бізнес сплачує до бюджету не менше великого, в тому числі і в Україні. Науковці також презентували результати опитувань, які свідчать про те, що за останні роки стало легше зареєструвати бізнес, але не стало дешевше його вести, більше того – складніше стало його захищати.

Підприємці заявляють про невиконання законів органами виконавчої влади, на зловживання органів місцевого самоврядування, на тотальну корупцію в сфері реєстрації прав суб’єктів господарювання. Значною мірою цьому сприяє неякісне законодавство в сфері регулювання, і сьогодні вже зареєстровані в Парламенті законопроекти, реалізація яких забезпечить зміну системи регулювання з корупційної на конкурентну, на сприятливу. І це буде зроблено, але…

І підприємцям, і споживачам, і державі потрібні гарантії виконання майбутніх норм, гарантії виконання державною взятих на себе зобов’язань, а також гарантії захисту в Україні права власності. Без таких гарантій не вийде з тіні підприємництво, не легалізуються доходи громадян, не прийдуть інвестиції. А все це нагально потрібне українцям і Україні.

Що дасть такі гарантії? Тільки правосудний суд. Саме справедливий суд захистить споживача від неякісного виробника, виробника від корумпованого чиновника, чиновника від наклепу.

Тільки суд може захистити право власності громадянина та підприємця від сусіда, від конкурента та від влади. А тому обов’язковою умовою євроінтеграції України повинна бути реформа судової системи. Реформа не тільки в частині незалежності судової гілки влади, але й реформа щодо невідворотності застосування закону судом.

Тільки за умови створення в Україні правосудної судової системи громадяни та бізнес отримають позитиви, які несе нам підписання Угоди про асоціацію.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram