Кілька розхристаних думок щодо президентських виборів

Президентські вибори мусять відбутися. Це не лише вимога демократичного світу, який підтримав Україну. Це вимога передусім українського суспільства. У Книзі життя України споганену до краю сторінку Януковича слід остаточно закрити. Тому якщо знайдуться у Києві такі політики, які захотіли б вигадати зручні політтехнологічні підстави, щоб вибори не проводити, хай краще не стають на цей самозгубний шлях: падати буде боляче.

Фото: EPA/UPG

Якщо для забезпечення правових вимог треба формально провести імпічмент Януковичу, то в чому справа? Народ своє слово вже сказав. І навіть Партія регіонів свій імпічмент йому провела. Тому, панове-парламентарі, дійте! І ні на секунду не забувайте, що ви справді чимало заборгували українському народу!

Вибори мають відбутися всупереч підступам Путіна. Україна вже досить поступалася самодержцю Росії у військових питаннях. Своєю виразною волею до демократії український народ має повернути собі момент руху. Талібан також чинив неймовірний спротив виборам в Афганістані, проте світ був вражений значним поступом тієї країни – особливо тим, як голосували жінки. Путін не сильніший за Талібан – хоч і тієї ж породи. Натомість майданна порода інша: коли на нас тиснуть, наші чуби настовбурчуються, а душу охоплює спортивний азарт. Успішні президентські вибори – справа нашої честі. Жінки України, візьміть справу виборів у свої руки! Зробіть так, щоб ваші батьки, чоловіки, брати і сини прийшли разом з вами на вибори. Якщо цього захочете ви – що вам зможе зробити Путін?

Передвиборча кампанія має бути вільною від пропагандистської глупоти. Це стосується передусім тих, хто спекулює на націоналістичних гаслах, водночас заганяючи народові ніж у спину. Жодного дітвацтва у стилі «підірвемо газові труби», «вирішимо мовне питання» чи «круто помахаємо кулаками перед зрадниками й корупціонерами». Інакше суспільство буде домагатися розслідування, за скільки «срібляників» купив вас Володимир Володимирович. Варто врахувати, що виборець подорослішав, і його вже не купиш, як конкістадори індіанців, блискучими ідеологічними брязкальцями.

Не піддаватися на провокації, а нейтралізовувати їх. Знайома з Луганська повідомила мене про заздалегідь плановану путінську авантюру: 9 травня «банда фашистів і бандерівців» нападе на мирних ветеранів, які хотітимуть покласти квіти до памʼятника воїнам Великої вітчизняної. Цього Путін вочевидь «не зможе стерпіти», і «обмежений військовий контингент» з Росії у праведному гніві негайно «захистить скривджених ветеранів». Що ж, така реконструкція можливої провокації – це добрий сигнал усім можливим її учасникам. Передусім тим «патріотам», які можуть призабути гіркий львівський досвід сутичок 2011 року на Пагорбі Слави. Адже йтиме передвиборча кампанія, і комусь кортітиме пограти мʼязами перед улюбленими виборцями (звичайно ж, знявши усе на відео). Хай же вистачить у нас розуму не чинити цих дурниць, зробивши прямо навпаки: захистивши ветеранів від російських провокаторів, що матимуть на рукавах, звичайно ж, красномовні повʼязки «Правий сектор». Варто замислитися і самим ветеранам, оскільки ціна такої провокативної «зарніци» може виявитися значно більшою, ніж вони припускають.

Вибори мають бути чесними й демократичними. Активісти Майдану здебільшого розійшлися по домівках, але до травня, сподіваюся, відпочинуть. Бо тоді треба буде братися за самоорганізацію «передвиборчого Майдану»: не барикад у Києві, а мережі жорсткого контролю в масштабах усієї країни. Шануймо наших кандидатів і їхні виборчі штаби, але ретельно контролюймо їхні дії – особливо на етапі підрахунку голосів. Вишкіл Сергія Ківалова багатьом вʼївся у шкіру. І є чимало тих, які – ясна річ, з цілком патріотичних міркувань – побажають підправити результати на користь «спасенного» кандидата. Наші майданні декларації про вірність європейським цінностям перевірятимуться на виборчих дільницях. Наше прагнення змінити країну випробовуватиметься там також.

Фото: Макс Левин

За кого голосувати? Харківські студенти, що гостювали недавно у Львові, переказали розчарування своїх старших родичів: «Нам знову навʼязують голосування за ҅помаранчевихʼ політиків, яким ми не довіряємо». Що ж, це добре, що не довіряють: щиро признаюся, і я їм не дуже довіряю. Як і більшість в Україні, я хотів би бачити нові обличчя і нові ідеї – щодо цього в нашій країні існує, здається, консенсус. Але є щось корисне для нас у тому загальному «недовірянні»: по-перше, ми не будемо сподіватися, що новий політичний месія одноосібно змінить нам Україну. А по-друге, ми не полишимо свого обранця самого на себе, а приглядатимемося до його дій і битимемо на сполох, якщо він чи вона зверне не туди, куди ми б хотіли. Це, до речі, і є демократія. А кожен, хто хоче спочивати у зоні комфорту (мовляв, про нас подбає правильний уряд, а ми – садитимемо огірочки на дачі), хай подивиться, як ця модель працює у путінській Росії.

Утім, як на громадянина, «не сотворити собі кумира» – це надто мало. Важливо також тверезо сформулювати своєму кандидатові умови, на яких ми його підтримуємо, і справді виявити йому чи їй підтримку. Ідеальний кандидат із неба не впаде – мусимо міняти державу з тими, які є. І підтримувати кожен крок неідеального обранця у правильному напрямі, заохочуючи його чи її до сміливіших кроків. А якщо наявні кандидати не подобаються – виховувати інших. Тому проблема соціальних ліфтів (у цьому випадку – вирощування нової політичної еліти) є однією із засадничих у нинішній Україні.

Кого обирати? Сподіваюся, що цього разу ми вже точно не обиратимемо свого кандидата за мужністю обличчя чи красою коси. Мені, як виборцю треба знати, щó мій обранець мінятиме в країні та яким чином. Причому друге є навіть більш важливим, ніж перше. Бо сучасні політтехнологи майстерно формулюють привабливі передвиборчі обіцянки, тоді як шляхи для досягнення їх зазвичай мріють у тумані. Програма майбутніх дій має бути сформульована так, щоб мені, як виборцю, було легко згодом свого обранця контролювати. Це – моя особиста вимога до всіх, хто розраховує на мій голос.

Якими хочемо бачити ці вибори? Вони мають стати свідченням нашої громадянської зрілості. Пора дорослішати, дорогі співгромадяни! Не піддавайтеся спокусам самі й не дозволяйте такої слабинки своїм ближнім. Не впадайте у відчай і не опускайте рук. З цих виборів ми маємо вийти сильнішими, і зараз для цього є фантастичний стимул: втерти носа зарозумілому Путіну та всім, хто його обожнює.

Мирослав Маринович Мирослав Маринович , Український правозахисник, публіцист
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram