ГлавнаяБлогиБлог Миколи Голомші

«Безвіз» для української деревини

Скільки різних негараздів сипалося на нашу голову раніше, коли ми бажали побувати за кордоном. Документи слід підготувати, вчасно подати, пройти співбесіди, а потім ще очікувати — пустять чи ні. Довгоочікуваний безвіз спростив цю процедуру: хочеш побувати за кордоном — до твоїх послуг майже 120 країн світу. І головне — все прозоро, у відповідності до вимог чинного вітчизняного та та інших країн законодавства.

З громадянами все зрозуміло — перетин кордону відбувається згідно із законом. А як бути щодо перетину кордону різними товарами? Теж, мабуть, все має бути з суворим дотриманням законів та інших юридично-правових вимог. У всякому разі, у цьому має бути впевнений пересічний громадянин, який перетинає кордон.

Фото: agropolit.com

Однак деякі українські бізнесмени та корумповані чиновники, як з’ясовується, думають зовсім інакше. Вони самостійно встановлюють правила проходження кордону товаром, який має корупційне походження. Про це свідчить, зокрема, звіт британської екологічної організації Earthsight під назвою «Сomplicit in corruption» («Співучасники корупції»). За твердженням британських екологів, експорт української деревини до країн ЄС сягає 70% від загального обсягу виробництва та становить у грошовому вимірі 1 млрд євро за рік. Рівень постачання української деревини до ЄС перевищує сукупний обсяг такого ж постачання з країн Латинської Америки, Африки та Південної Азії, свідчить дослідження Earthsight.

Досить цікавим у звіті британських активістів видається те, що корупційні схеми, започатковані минулою владою, активно використовує влада нинішня. Вони настільки потужні, що подолали перепони, встановлені саме для боротьби з незаконними рубками і відповідно імпортом української деревини спеціальним Регламентом ЄС (EUTR) ще у 2013 році. Тобто цей регламент ні в Україні, ні в ЄС просто не працює, що підтверджує корупційність на вищому рівні з обох боків.

Earthsight доводить, що за результатами моніторингу 18 лісозаготівельних ділянок в Україні встановлено - незаконність рубок деревини становить майже 80%. Це - вражаюча цифра нищення лісового багатства країни і одночасно корупційного розмаху у лісовій галузі. І це при тому, що в державі діє з минулого року заборона експорту лісу-кругляка.

Звісно, такі оборудки відбуваються в «тіні», навіть якщо частина деревини продається на місцевих аукціонах, створюючи видимість законності. За оцінкою британських екологів, в країні функціонує понад 12 тисяч нелегальних лісопилок і їхня продукція в експорті переважає рівень офіційного виробництва на 75%.

Зараз у країні знищуються лісові масиви на догоду персонально-клановим інтересам, де перетинаються зацікавленості корумпованого чиновництва та цинічного олігархату. Економічний зиск, який могла б отримати держава у вигляді податків та офіційних робочих місць практично відсутній. Екологія отримує удар, від якого навряд-чи зможе оговтатись найближчі років п’ятдесят. Постає питання — як має реагувати суспільство і особливо ті місцеві громади, які знаходяться в зоні екологічного ризику?

Відповідь, як не дивно, запропонувала українська влада. Ще кілька років тому був розроблений урядовий документ щодо створення єдиної державної системи електронного обліку деревини. Метою введення такої системи визначалася обов’язковість ведення електронного обліку деревини (ЕОД) всіма постійними лісокористувачами. Тобто в цифровому варіанті відповідні структури можуть фіксувати дані від місця знаходження, початку заготівлі, породи, сорту, розмірів деревини до таких характеристик як назва фірми-заготовача та ціни продажу і місця призначення. Спеціалісти стверджують, що ця система навіть пройшла експериментальне застосування. Однак, як бачимо, незаконний обіг деревини продовжує своє безтурботне існування.

Вихід з цієї ситуації, де коло здається не просто замкнутим, а закодованим вбачається в доведенні до законодавчого впровадження такої системи та відкритті даних ЕОД для публічного доступу. Тоді кожна громада, на території якої або в зоні її екологічних інтересів проводяться роботи із лісозаготівель, зможе відслідковувати реальний стан рубок лісу і вчасно звертатися до відповідних органів в разі порушення природного балансу території. Контролюючі органи теж відслідковуватимуть всі процеси, пов’язані із рубкою і продажем деревини. Таким чином, суспільство і держава встановлять контроль за лісозаготівельними роботами і подолають корупцію на цьому напрямі.

І кожна деревина, навіть одиночна, задля того, щоб перетнути кордон, змушена буде отримувати відповідну європейську “візу”.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram