ГлавнаяБлогиБлог Марини Бурмаки

Як незнання собріології губить людей

Навряд чи українці щось знають про науку «собріологію». А даремно. Україні вона ой як потрібна!

Слово «собріологія» перекладається з латини як «тверезість».

Фото: yapotrebitel.ru

Цим дивним словом позначається наука про тверезість, тобто життя без легальних і нелегальних наркотиків, що ґрунтується на знаннях і наукових відкриттях антропології, фізіології, медицини, біології, хімії, демографії, соціології, психології, етнографії, а також історії.

Дуже важлива функція собріології – запропонувати суспільству (якщо воно у більшості своїй втратило природну схильність до тверезих традицій) шляхи відновлення природної тверезості населення і тверезих звичок - для поліпшення якості життя і для досягнення найвищого потенціалу розвитку як окремої людини, так і суспільства в цілому.

На сьогодні собріологія має кілька напрямків, що продиктовано закономірностями суспільного розвитку.

Наприклад, собріологія культури – це спеціальна теорія, що вивчає закономірності функціонування культури тверезості у суспільстві, культурний рівень тих чи інших соціальних груп.

Собріологія медицини й охорони здоров’я об’єднує дослідження, спрямовані на вивчення закономірностей антинаркотичних проблем, явищ і фактів у сфері медичного обслуговування та формування здорового способу життя.

Окремий напрямок - собріологія молоді - вивчає особливості соціалізації, виховання і способу життя підростаючого покоління, формування його ціннісних орієнтацій, у т.ч. пріоритетів тверезості і здоров’я.

Також існує собріологія побуту, вільного часу, освіти і виховання, собріологія сім’ї.

До зародження і розвитку собріології мають відношення вчені з різних країн: Росії, Англії, Норвегії, Швейцарії, Німеччини, Польщі та багатьох інших.

Лише Україна не має своїх власних собріологів.

Тож ми, переважно, послуговуємося міфами про алкоголь. Або філософськими віршами Омара Хаяма.

І це попри те, що сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі, і становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення за рік.

Україна вийшла на перше місце у світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до його систематичного вживання.

Офіційна статистика свідчить, що у нас щороку гине від алкоголю понад 40 000 громадян.

За даними кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика, 30% українських чоловіків віком від 25 до 50 років уже залежні від алкоголю.

Серед новонароджених нині фіксується 25-30% випадків дитячої патології, і значною мірою лікарі відносить це на рахунок вживання алкоголю мамою і татом.

Тобто, ми є свідками, як український народ стрімко наркотизується і самознищується.

Відомо, що спокусити людину алкоголем - найлегший спосіб позбавити її можливості думати, розвиватися, аналізувати, і що важливо - усвідомлювати, що сьогодні відбувається з країною і народом.

Це найпростіший спосіб запустити механізм деградації не тільки якоїсь окремої особистості, але й усього суспільства в цілому.

То, може, хтось зацікавлений у тому, щоб в Україні не було собріології?

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram