ГлавнаяБлогиБлог Марини Бурмаки

Діти народжують дітей

Чим небезпечна підліткова вагітність. За останній рік у Києві народили немовлят понад 160 неповнолітніх дівчат. Одна з них має лише 13 рочків…

Кадр из фильма <<17 девушек>>
Кадр из фильма <<17 девушек>>

Для підлітків усе просто, легко, приємно, а головне - природно, тому ця вікова категорія вважається найбільш незахищеною групою сексуально активного населення.

Погодьтеся, важко опиратися бажанню вести активне сексуальне життя, якщо звідусіль атакують заклики це робити - кіно, музика, Інтернет, преса, реклама тощо. Обсяги інформації та легкий доступ до неї мають неабиякий вплив на свідомість.

У результаті, на сьогодні понад 50 % підлітків розпочинають статеве життя у віці 14-16 років.

Якщо вірити статистиці, то незапланована вагітність дівчинки-підлітка найчастіше закінчується абортом. Так, на 100 підліткових вагітностей в Україні - 70 абортів, 15 самовільних викиднів і тільки15 пологів.

В Україні за рік офіційно фіксується в середньому 80 випадків переривання вагітності дівчатками віком до 14 років. У 15-17-річних - майже 3000 щорічно.

Кілька тривожних фактів:

- 40% дівчат вагітніє до 20 років;

- з них близько 40 % юних матерів не досягли навіть 18-тирічного віку;

- лише 4 з 10-ти матерів, яким ще немає 18-ти років, закінчують середню школу;

- близько 80 % хлопців не одружуються з юними матерями своїх дітей.

Серед причин підліткової вагітності, у першу чергу, називають проблеми в сім’ї: відсутність близьких емоційних стосунків між батьками і дітьми, відчуття порожнечі через відсутність батька тощо. Тож дівчатка шукають любов у сторонніх людей.

Ще одна серйозна причина підліткової вагітності - зґвалтування. Такі дівчатка потерпають ще й від емоційного болю від насильства.

Не на останньому місті стоїть елементарна … цікавість. Це розповсюджена причина для початку статевого життя. Однак, за словами соціологів, деякі підлітки ще навіть не розуміють зв’язку між статевими зносинами і вагітністю.

Чим небезпечна підліткова вагітність?

1. Психологічні проблеми. Найчастіше підлітки дізнаються про свою вагітність із запізненням. Природна реакція - шок, сором, страх, паніка. Дівчатка не можуть самотужки впоратися з ранньою вагітністю.

2. Фізіологічні проблеми. Чим молодша майбутня мама, тим більший ризик ускладнень і вірогідність патології як у неї самої, так і в дитинки. Діти матерів-підлітків мають меншу вагу при народженні, більше хворіють, частіше помирають ще немовлятами. Вони повільніше розвиваються, частіше страждають від голоду, недоїдання і насильства. До того ж, існує велика ймовірність, що доньки матерів-підлітків теж завагітніють у юному віці.

3. Соціальні проблеми. Через ранню вагітність дівчатка змушені кидати навчання, позбавляючи себе можливості подальшої освіти, самореалізації і кар’єри. Часто єдиною альтернативою для такої дівчинки-мами є державна допомога, розміри якої мізерні. Про створення повноцінної сім’ї мова практично не йдеться. А в дітей часто спостерігається запізнілий психосоціальний розвиток та інші порушення. Бо юна мама не розуміє, що необхідно її дитині, і не усвідомлює важливість посмішки, ласки і вербальної комунікації зі своєю дитиною. Злість на суспільство вона часто переносить на дитину.

І наостанок про батьків.

Для них рання вагітність доньки - це удар та серйозне випробування. Але вони все-таки повинні залишатися надійними захисниками для своєї дитини, особливо – у такій доленосній ситуації.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram