Тривожний контекст

В той час, коли Росія нагнітає ситуацію навколо Криму, з Південно-Східної Європи дедалі частіше лунають тривожні сигнали: тут не на жарт стурбовані військовими навчаннями під назвою "Слов'янське братерство" і "Барс-2016", що відбудуться орієнтовно на межі вересня-жовтня ц.р. у Сербії.

Фото: EPA/UPG

До речі, згадані навчання були предметом обговорення під час нещодавнього саміту НАТО у Варшаві - стурбованість з цього приводу виказувала, зокрема, президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович.

Особливе занепокоєння в регіоні викликає той факт, що навчання "Слов'янське братерство" пройдуть на полігоні Нікінці, що лише в 30 км. від сербсько-хорватського державного кордону, а також те, що участь у навчаннях, окрім представників Спеціальної бригади Збройних Сил Сербії, візьмуть також військовослужбовці ВДВ РФ і сили спеціальних операцій ЗС Білорусі.

За словами військових експертів, це вже треті спільні російсько-сербські військові навчання, що стануть продовженням співпраці між ВДВ РФ і Спеціальної бригади Армії Сербії: перші, під назвою "Срем-2014" теж проходили у Сербії, а другі - минулого року під Новоросійськом.

Тривожно, що чи не вперше хорватські оглядачі і військові аналітики обговорюють, які види озброєнь можуть бути протиставлені дедалі тіснішій військовій співпраці між Росією і Сербією, згадуючи гелікоптери Kiowa, нещодавно придбані в Німеччині танки, бронетранспортери Patria, які стоять на озброєнні хорватської армії, а також дві гвардійські бригади.

Інші навчання під назвою "Барс-2016" теж пройдуть на території і в повітряному просторі Республіки Сербія у жовтні: в м. Ніш і на військовому аеродромі Батайніца в Бєлграді. Точний час навчань не повідомляється і залежатиме від погодніх умов. Навчання проводитимуться на літаках сил військової авіації и ППО Сербії. Російські і сербські пілоти полетять у змішаних екіпажах. В ході навчань використовуватимуться переважно літаки МіГ-29 і нові гелікоптери Мі-17, які Збройні Сили Сербії нещодавно придбали у РФ. З цією метою до Сербії прибуде понад два десятки російських пілотів, які спільно з сербськими колегами будуть вправлятися у захисті і контролі повітряного простору та виконувати військові завдання.

Цікаво, що на кінець вересня запланований візит до Бєлграда прем'єр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва, під час якого очікується підписання угоди про спеціальний статус російських сил, дислокованих у м. Ніш, що на півдні Сербії.

Водночас, західні військові експерти, зокрема хорватські, рекомендують Україні звернути увагу на командно-штабні навчання Колективних сил оперативного реагування (КСОР) Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) "Взаємодія-2016", які Росія та її союзники розпочинають цими днями у Псковській і Ленінградській обастях, в безпосередній близькості до території країн-членів НАТО.

Потребують також, на їхню думку, ретельного відстежування миротворчі, як декларується, навчання під прапором ОДКБ "Непорушне братерство-2016", що пройдуть 23 серпня ц.р. на полігоні Обуз-Лісновський під білоруськими Барановичами, а це - поблизу кордонів України і Польщі.

Росією згадані навчання офіційно анонсуються як щорічні і планові, однак міжнародні оглядачі вказують на те, що цього року маневри будуть набагато масштабнішими, ніж раніше. Так, кількість військових і озброєння, задіяних у "Взаємодії-2016", і сконцетрованих біля кордонів Естонії та Латвії, сягатиме більше 6 тис. осіб і 1 тис. одиниць відповідно, що майже втричі більше ніж минулого року.

Виказуються також сумніви, щодо характерунавчань, задекларованих організаторами як стримуючі. Фахівці не виключають провокацій.

Наведені вище факти у поєднанні з воєнними діями в Сирії та Україні (анексований Крим, окуповані території Донецької і Луганської областей) свідчать лише про те, що ціллю сучасної політики Росії є прагнення відігравати роль світової сили, розширюючи географію свого політичного, економічного та гуманітарного впливу, а також безпосередньої військової присутності.

І дедалі більше дії Росії перестають скидатися на звичайне брязканняя зброї, пертворюючись на сплановану системну експансію.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram