Хто взяв хабар? Суддя чи прокурор?

Кримінальна справа Ніжинського мера-хабарника цілком заслуговує на те, аби стати хрестоматійною. Вже навіть нардепи відкрито заявляють, що мер-хабарник сам дає хабарі, щоб відкупитися від покарання.

Фото: Максим Білоусенко

Всім відомий суддя-колядник Ігор Зварич, якого теж засуджено за хабар, написав книгу про корумповані реалії українських судів. А от ніжинський мер-хабарник Михайло Приходько навряд чи захоче писати про систему українського правосуддя і вказувати суми грошей, якими він розраховується за свою свободу.

31 жовтня 2013 мало відбутися судове засідання Вищого спеціалізованого суду за касаційною скаргою засудженого екс-мера Ніжина Михайла Приходька. Проте воно вп'яте переноситься з мотивації того, що кримінальна справа дуже складна і потребує ретельного вивчення. Це при тому, що касаційне провадження по цій справі відкрите ще 4 квітня цього року, саме тоді призупинене виконання вироку по відношенню до Приходька.

Таке рішення суду дало можливість засудженому екс-меру покинути стіни СІЗО, де його утримували до моменту етапування.

Очевидно, що задовольнити касаційну скаргу Приходька суд не може, позаяк по відношенню до іншого засудженого рідного брата мера, який, до речі, визнав свою вину у передачі мерові хабара, вже діє вирок. Тож йому залишається тільки "тягнути" справу та переносити її розгляд, що й успішно робиться на протязі останніх 8 місяців. Все ж таки судові переноси мають рано чи пізно закінчитися, але тут ледь не в порятунок екс-чиновникові стала прокуратура.

В касаційній скарзі представники державного обвинувачення просять Вищий спеціалізований суд направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Це мотивується тим, що по відношенню до засудженого попередніми судами обрано досить м'яке покарання. Варто відмітити, що це неабиякий "подарунок" для екс-мера. У разі задоволення Вищим спецсудом касаційної скарги прокуратури, все починається спочатку.

Знову перша інстанція, вже втретє допитуватиме всіх свідків та вивчатиме матеріали справи! Аналізуючи хід попередніх розглядів справи, можна з упевненістю стверджувати, що розгляд може тривати більше півроку. Далі апеляційний суд, знову ж таки продовжить допит всіх свідків та перегляд матеріалів справи – ще три місяці. Потім касаційний, який знову може зупинити виконання вироку! За таких умов колишній посадовець навряд взагалі отримає заслужене покарання.

Та найголовніше для Приходька те, що у разі скасування вироків Вищим спецсудом, він може оскаржити рішення сесії Ніжинської міської ради про припинення власних повноважень і повернутися на посаду міського голови. Очевидно, що ця посада потрібна йому лише для самозбереження та розправи над неугодними свідками і журналістами, які висвітлювали перебіг його судів.

В принципі, до останнього моменту все було заплановано саме так, але значний розголос кримінальної справи зіпсував плани. Це сталося після того, як вкотре на засідання прибув нардеп Олег Ляшко. Після чергового переносу розгляду справи він звернувся до суддів з натяком на те, що йому відомо про брудні оборудки навколо цієї справи, і пригрозив представникам Феміди відповідальністю за скоєний злочин. Дісталося на горіхи і екс-меру, у нього Ляшко вимагав вибачитися перед ніжинцями та зробив звернення, в якому вкотре раз поставив під сумнів незаангажованість суддів по справі мера-хабарника.

Ляшко vs Приходько

Раніше опозиційний депутат Володимир Ар'єв також заявляв про можливість задіяння корупційних схем з боку суддів по даній кримінальній справі.

Допоки суди переносяться, невідомо яким буде остаточне рішення. Очевидним є лише те, що в цій кримінальній справі за хабарництво навряд чи все обійшлося лише одним хабарем, за якого і спіймали Приходька.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram