ГлавнаяБлоги

До земельного кадастру підключено першого нотаріуса

17 серпня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка регулює процес підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру і перший нотаріус був підключений до вказаної системи. Ним стала Людмила Мельник.

Фото: megaobzor.com

Хочу трохи нагадати історію питання.Норма щодо можливості видачі витягу з кадастру не тільки кадастровими реєстраторами, але й нотаріусами, є чинною в Україні з 1 січня 2013 року, коли задіяв Закон України «Про Державний земельний кадастр».

Проте, майже півтора роки, які минули з часу прийняття вказаного Закону, норма щодо доступу нотаріусів до кадастру свідомо саботувалась тодішнім керівництвом Держземагенства. Причини цього, я думаю, пояснювати не треба, монополізм завжди є надзвичайно привабливим з корупційної точки зору. Адже, коли офіційний документ можна одночасно отримати у декількох органів, бажання брати хабар за його видачу зводиться до нуля.

Коли я і мої колеги намагались якось зрушити це питання з мертвої точки, нам розповідали, що підключення нотаріусів до кадастру неможливо з технічної точки зору, та інші байки, метою яких було одне – бажання якомога довше затягнути процес підключення.

Розуміючи цю проблему, ще у минулому скликанні, у листопаді 2014 року мною було зареєстровано у ВР законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення». Цим законопроектом значно розширювались повноваження нотаріусів у сфері оформлення прав на землю, а також давалась пряма вказівка Кабінету Міністрів України, нарешті, підключити їх до кадастру.

У березні 2015 року, вже у нинішньому скликанні, закон був прийнятий.

І от, тільки після прийняття вказаного закону, постанови КМ на його виконання, та зміни керівництва Держгеокадастру (у яке було реорганізовано Держземагенство), процес підключення нотаріусів до кадастру, нарешті, розпочався.

Якщо чесно, у мене (і не тільки в мене) були серйозні побоювання, що Держгеокадастр обмежить доступ нотаріусів до вказаної послуги шляхом встановлення «непідйомної» вартості послуг з підключення. Проте, за словами Л.Мельник, витрати на підключення її до кадастру склали біля 8000 грн. (це вартість програмного забезпечення, встановлення системи захисту інформації тощо). Це адекватна сума.

Сподіваюсь, що підключенням одного нотаріуса цей процес не обмежиться, і через певний час при укладенні угоди щодо земельної ділянки людям в межах усієї України не потрібно буде стояти у чергах у районних управліннях земельних ресурсів. І усі документи, які їм будуть потрібні для угоди, можна буде отримати у нотаріуса.

Хотілося б висловити сподівання, що усі наступні законодавчі зміни у сфері земельних відносин будуть також оперативно впроваджуватись Держгеокадастром, і корупція при наданні державних послуг у цій сфері поступово зникне.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram