ГлавнаяБлоги

Ківалов знову загрожує ЗНО - на цей раз невгодили іноземні студенти

Сергій Ківалов не полишає спроб скасувати ЗНО. Як повідомляє Укрінформ, Рада представників юридичних ВНЗ і наукових установ, яку він очолює, пропонує, щоб контрактники здавали вступні екзамени.

З такою пропозицією ця Рада звертається до МОН, аби воно внесло відповідні зміни до умов прийому у вищі навчальні заклади. Якраз найближчим часом вони мають бути затверджені для вступної кампанії 2014 року.

Це не перша спроба Ківалова повернути контрактників в обіг вступного хабарництва - таку ж норму пропонє законопроект про вищу освіту, який він подав у співавторстві з двома іншими депутатами-регіоналами Сорокою та Калетніком.

Бажання заробити на вступниках у Ківалова намагаються приховати за якоюсь боротьбою із дискримінацією українських громадян. Мовляв, іноземці вступають на контракт без ЗНО, а чим гірші українці? Більшої маячні годі й шукати.

Весь світ спрощує правила вступу для іноземців, аби привабити їх. Усі розуміють, що це інвестиції для українських університетів. Академічна мобільність - це загальновизнана запорука якісних змін у вищій освіті. До слова, Україна виставляє іноземним громадянам далеко не найлегші умови, через що, і не лише через це, програє боротьбу за іноземних студентів. Їх частка від студентського загалу в Україні менша, ніж 3%. Порівняйте: Австралія - 19%, Великобританія - 17%, Щвейцарія - 16%, Австрія - 15%, Франція - 12%, Чехія - 9%, Швеція - 8%, Канада - 7%, Нідерланди - 5%, Словаччина - 4%.

Тому спрощені умови вступу для іноземців - це аж ніяк не дисцимінація громадян України. Нам не завадило б, окрім ще більшого спрощення цих умов, розвинути стипендійні програми для іноземних студентів, різноманітні системи кредитування, програми мовної адаптації і ще безліч речей, які робили би українські виші привабливими. 

Під надуманою боротьбою за права українських громадян пан Ківалов лобіює повернення вступного хабарництва, яке ми усі прекрасно пам'ятаємо і яке, до речі, і надалі процвітає на рівні вступу на спеціаліста чи магістра.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram