ГлавнаяБлогиБлог Ірини Сисоєнко

Медичний туризм – стимул розвитку медицини та додаткові кошти в Україну!

Медичний туризм в Україні міг стати ще одним джерелом надходжень до бюджету держави та можливістю для розвитку вітчизняних клінік. Але на жаль цей напрямок ще не має дієвої підтримки з боку влади.

Близько 200 тисяч українців за останні кілька років були змушені виїхати за кордон на лікування. У той же час близько 50 тисяч іноземних пацієнтів щороку відвідують українські клініки для отримання медичних послуг. Громадяни Німеччини, Франції, Великобританії, США, Росії, Білорусі та Ізраїлю витрачають на лікування в Україні близько 125 млн доларів. Іноземні клініки заробляють на українських громадянах набагато більше - до € 1 млрд. Розвиток медичного туризму дозволить створювати приплив валюти і сприяти розвитку сфери медичних послуг в нашій країні.Перспективи розвитку

Розвиток медичного туризму в Україні має величезні перспективи. По-перше, це породить здорову конкуренцію серед клінк, які у боротьбі за увагу та довіру пацієнтів почнуть працювати над підвищенням якості та розширенням переліку своїх послуг, покращувати матеріальну базу. По-друге, буде сформована оптимальна пропозиція у співвідношенні ціни і якості, що дозволить успішно конкурувати з зарубіжними клініками. Потреби українців, як і інших мешканців країн СНД, в якісних і дешевих послугах якраз мають всі шанси стати основою для стратегічного розвитку медичної системи, орієнтованої на ринок медичного туризму. Україна може досить достойно конкурувати по ціновим пропозиціям з багатьма зарубіжними країнами. Але, на жаль, в країні немає міцної матеріальної бази, відповідної законодавчої підтримки, великого переліку послуг та сформованого іміджу, як наприклад, у Німеччині, Ізраїлю, Туреччині. І саме через це країна втрачає платоспроможних пацієнтів на внутрішньому ринку медичних послуг, які змушені виїжджати на лікування за кордон. Ось в цьому ми поступаємось, але не в талановитих спеціалістах, які потребують підтримки. Українським лікарям необхідно допомогти інтегруватись у європейську лікарську спільноту, покращити знання іноземних мов та мати своїх представників на міжнародних конференціях.

Грамотний менеджмент та створення іміджу

Дійсно, українські медики не менш талановиті, ніж в Європі, але за кордоном пацієнти про це не знають. Тож не менш важливим є вирішення питання інформаційного просування послуг медтуризму у світі. Послуги вітчизняних лікарів в кілька разів дешевші ніж закордонних. При цьому якість їх така ж висока. Наприклад, операції на серці, які за кордоном коштують від 15 тисяч євро, в Україні можна зробити за 5 тисяч євро. Середній чек європейської клініки складає 5 тис. євро, в українській – вдвічі менше. І сьогодні багато пацієнтів, які могли поїхати до Італії чи Ізраїлю, це розуміють і обирають Україну. Однак треба заначити, що наші клініки дещо поступаються у комфортності, та не мають такої потужної інформаційної, рекламної підтримки як закордонні. Медичний туризм зараз дуже популярний в світі, але, на жаль про можливості української медицини мало знають в Європі, Азії, чи США, і в цьому ми програємо. І як наслідок, не отримуємо додаткові надходження до бюджету. Більше того, двісті тисяч українців витрачають на лікування у закордонних клініках до одного млрд євро, і це при тому, що ці кошти могли б поповнити державну казну. Але наразі увага до галузі охорони здоров’я приділяється дуже мала.

Впевнена, що медичний туризм може стати одним з пріоритетних напрямків розвитку системи охорони здоров’я в країні. І для цього вже є напрацьована база у таких сферах як - репродуктивні технології, стоматологія, ортопедія. Українські медики пропонують високу якість медпослуг за доступною ціною. При цьому вони користуються унікальними розробками, або методиками, які не мають аналогів за кордоном. Наприклад, лікування стовбуровими клітинами.

Досить привабливою для іноземців є сфера репродуктивних технологій. Законодавча база України досить демократична до процедур, які пов'язані зі штучним заплідненням. Майбутні батьки, наприклад, можуть отримати послуги сурогатної матері, чи обрати стать дитини, що недоступно в багатьох інших країнах. В тій же Європі використання яйцеклітин донора дозволене лише в Чехії, Іспанії та Греції, тому серед європейців затребувані процедури ЕКО в Україні. Не менш цікавою для закордонних пацієнтів є інші медичні напрямки - стоматологічні послуги, офтальмологія та кардіохірургія. Наприклад, Інститут серця має міжнародну акредитацію JCI, яка вважається найбільш об'єктивною і престижною серед чотирьох загальновизнаних систем акредитації у світі. Тож кількість закордонних пацієнтів в найближчі роки може зрости до 30-50%. Але для того, щоб система медичного туризму запрацювала треба мати грамотний менеджмент, замінити законодавство (наприклад, про трансплантологію), запровадити сучасні медичні технології, покращити рівень надання послуг, створити належні умови для реабілітації. Ось тоді українці не будуть виїжджати до інших країн на лікування, адже для багатьох це єдина можливість врятувати життя.

Допомога від держави

У всьому світі, медичний туризм, як і сама галузь охорони здоров’я, мають державну підтримку. Наприклад, в Ізраїлі та Туреччині клініки отримують кошти з бюджету та мають підтримку інвесторів. В Туреччині іноземні пацієнти отримують знижку до 50% на переліт авіакомпанією Турецькі авіалінії, а рекламою та продажом послуг займається спеціальне агентство, якому виділяють кошти на рекламу і виплачують бонуси. В нашій країні про це можна лише мріяти.

Розвитку медичного туризму сприятиме і впровадження в країні державно-приватного партнерства. Ці механізми дозволять медичним закладам отримати більше економічної свободи та інструментів для покращення якості своїх послуг. Клініки отримають можливість підняти на вищий рівень комфортність умов перебування в медзакладі, транспортні послуги, придбати сучасне обладнання та ін. Державні та приватні установи отримають рівні шанси і зможуть конкурувати не лише один з одним, але й закордонними колегами. Впровадження державно-приватного партнерства дозволить зменшити різницю між державним медичним закладом і приватним. Іноземні пацієнти зможуть отримувати сервіс який їх задовольнятиме і платити кошти, які будуть наповнювати бюджет країни. Тож не дивно, що для багатьох країн Європи чи Азії, медичний туризм стоїть на одному рівні з традиційним туризмом. І держави вкладають великі кошти в цю галузь. Адже якщо порахувати, що українські пацієнти залишають у інших країнах до € 1 млрд, то стає зрозуміло, скільки втрачають вітчизняні клініки.

Тож для того щоб медичний туризм в Україні мав системний, координований характер, треба впроваджувати механізми державно-приватного партнерства, проходити міжнародні сертифікації, налагоджувати сервіс, піднімати на віщий рівень якість послуг.

Медичний туризм в Європі та світі

Медичний туризм у світі є величезною індустрією, яка охоплює Європу, Азію, США. Уряди деяких країн вже працюють над цілими системами охорони здоров'я в цьому напрямку, що складаються з лікарень, агентств і страхових компаній, які направлені на залучення іноземних пацієнтів і популяризацію медичного туризму. Майже 90% медичних туристів в світі обслуговують Бангкок, Індія, Сінгапур і Таіланд. Наприклад, Бангкок забирає істотну частину туристів, які до цього їздили за медичними послугами до США і Великобританії. В країні операція коштує від 3000 доларів, а в Америці - від 6000. Залишаються і надалі в списку лідерів - Швейцарія, Німеччина, Ізраїль.

Для українців найбільш прийнятною країною з усіх боків – місце розташування, вартість, візова підтримка, є Туреччина. Цю країну можна сміливо назвати прикладом для нашої країни у плані розвитку питання медичного туризму.

Треба заначити, що Туреччина входить до шістки країн, популярних серед туристів, які виїжджають на лікування. Пропоноване більшістю турецьких клінік співвідношення «ціна – якість» якраз і є яскравим прикладом того, що якісні медичні послуги можуть бути доступними. Зараз в країні працює близько 1500 лікарень різних форм власності, і за останні 12 років кількість клінік в Туреччині зросла на 36%. Такий стрімкий розвиток галузі йде при активній підтримці держави – починаючи від компенсації половини вартості авіаквитків до надання послуг перекладача пацієнту. Не дивно, що кожен рік кількість українськи пацієнтів у турецьких клініках зростає.

Захист прав пацієнтів – особливий юридичний аспект

Лікування за кордоном має свої аспекти. Це стосується не лише вирішення питання – яку клініку обрати та розв’язання побутових проблем. Українським пацієнтам доводиться стикатися і з шахрайством. Адже досить часто перелік послуг, вказаний у договорі, не виконується повністю, або кошторис виростає в декілька разів. Хто тоді підтримає українців, допоможе довести правоту? Тож питання захисту їх прав за кордоном не менш важливе. І для цього треба переглянути законодавчу базу, аби забезпечити юридичну підтримку нашим громадянам, які виїжджають за кордон для лікування.

Питання захисту прав пацієнтів знаходиться у особливій юридичній площині. Воно має вирішуватись стосовно медичного туризму відповідно до місцевого законодавства. На жаль, в Україні поки не прописані всі нюанси цього питання, і українці залишаються незахищеними за кордоном. Вирішити проблему можуть народні депутати, які повинні зрозуміти великі перспективи розвитку медтуризму для держави та населення, і створити належні умови для цього всередині країни та за її межами.

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram