ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 19 апреля

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Дідусь пана Олександра свого часу позичив 3 тони зерна під розписку односельцю, але останній зерно так і не повернув, мотивуючи це різними обставинами і постійно відстрочуючи термін повернення.

Термін повернення уже давно збіг, так само, як і термін звернення до суду. Чи є шанс повернути позичене? – запитує пан Олександр.

Шановний пане Олександр!

Відповідно до Цивільного кодексу України загальний строк звернення до суду становить 3 роки (ст. 257 ЦКУ). Тому вам цілком законно відмовлять в розгляді вашого позову в разі звернення до суду. Єдине, що вам залишається, це домовлятися з боржником, тим більше що він не заперечує віддати борг. А на майбутнє, оформлюйте усі угоди через договір, а не через розписку.

Алла Михайлівна являється приватним підприємцем. В 2010 році був виданий Указ Президента, відповідно до якого ПП повинні були платити єдиний соціальний внесок, але в 2011 році в законодавство були внесені зміни.

В 2011 році Алла Михайлівна вийшла на пенсію, і заявляє, що їй незаконно з пенсії стягують соціальні внески (я якості сплати боргу).

Шановна Алла Михайлівна!

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», борги підлягають списанню. Вам необхідно звернутися до управління ПФУ з вимогою надати роз’яснення на підставі чого вони вимагають сплати боргу.

Також потрібно зазначити, що відповідно до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ст. 4 п. 4. - особи, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Інна Валеріївна вважає, що її незаконно було звільнено з органів МВС України за порушення дисципліни. Вона подавала позов до суду, і Вищий адміністративний суд України задовільний позов у повному обсязі. Після поновлення на роботі, Інна Валеріївна пропрацювавши три місяці (не отримуючи усіх надбавок, які отримувала до свого звільнення), подала рапорт про вихід на пенсію за вислугою років. Фінансовий відділ УМВС України здійснюючи обрахунок пенсії, нарахував її не правильно, у зв'язку з чим Інна Валеріївна отримала низьку пенсію.

Керівництво УМВС до цього часу не виконало рішення Вищого адміністративного суду України в частині сплати на користь слухачки середнього заробітку за час вимушеного прогулу протягом одного року.

Шановна Інна Валеріївна!

Щодо повернення вам невиплачених надбавок і премій, то це питання повинно вирішуватись в судовому порядку, тобто все це ви повинні зазначати у позові, а суд вирішує чи мають вам виплачувати, і що саме. Ви зазначили, що ваш позов задовольнили в повному обсязі.

Тепер, стосовно невиконання рішення суду відповідачем. Звертаємо вашу увагу що відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» (ст. 30):

- Державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру - у двомісячний строк.

- Негайному виконанню підлягають рішення:

1) про стягнення аліментів, заробітної плати в межах платежів, вирахуваних за один місяць, а також про стягнення усієї суми боргу за такими виплатами, якщо рішенням передбачено її негайне стягнення;

2) про поновлення на роботі чи на попередній посаді незаконно звільненого або переведеного працівника.

В разі коли ці терміни не витримуються, ви можете написати скаргу на ім’я керівника відповідного відділу ДВС, щодо невиконання (неналежного виконання) обов’язків державним виконавцем.

Також, зазначимо, що відповідальність за невиконання судового рішення передбачена і Кримінальним кодексом України (ст. 382) - передбачає штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років. А якщо це стосується посадової особи - до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Управління МВС як ніхто інший повинні про це знати.

Валерій уклав угоду з юридичною особою про надання кредиту у розмірі 20 000 грн. після внесення на її рахунок гарантійного платежу в розмірі 1000 грн. Тисячу гривень слухач сплатив, але кредиту так і не отримав. Консультанти пропонували йому почекати, але дочекатися видачі коштів так і не вдалося. Володимир цікавиться, як повернути заплачену тисячу гривень. Наразі він написав претензію керівництву фірми і чекає відповіді.

Шановний пане Валерій!

Із того що ви розповіли вбачається елементарна шахрайська схема, але якщо ви підписали договір, то самі винні, бо треба дуже уважно вивчати умови, які прописані в договорі і які ви підписуєте, та робити висновки – якщо, щоб отримати кредит ви повинні вносити якісь суми коштів, це вже дуже підозріло!

В вашому випадку, якщо не буде адекватної реакції на вашу претензію, а також будуть підтверджені факти невиконання або неналежного виконання (наприклад, порушення термінів) умов договору, у вас є такі варіанти: звернутися до Всеукраїнської громадської організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг» (вони консультують по таких питаннях та надають допомогу), написати заяву в міліцію (є підозра на шахрайство), або звернутися до суду про визнання угоди не дійсною, так як були істотно порушені умови договору.

Одесити Володимир та Ірина які разом звернулися до програми Ваше право позичили гроші у фізичної особи під відсотки про що написали розписку. У розписці вказана цифра відсотків, але не вказаний термін, тобто не зрозуміло, це відсотки за рік чи за місяць. Як це нерідко в українців буває – за деякий час позичальники перестали платити кредит пославшись на кризу. Кредитор подав позов до суду і отримав рішення на свою користь. За словами Ірини та Володимира суд зобов’язав їх повернути позичене з відсотками, попри те, що кредитор – фізична особа, яка не має права давати гроші під відсотки. Ірина та Володимир цікавляться які юридичні кроки вчинити, щоб не віддавати відсотки, як про це вони раніше домовлялися з кредитором, а віддати тільки основну суму. Володимир стверджує, що кредитор відмовився отримувати від позичальника тільки основну суму, хоча той віддавав.

Шановні Володимир та Ірина!

Відповідно до Цивільного кодексу України заборонено, щоб фізична особа давала гроші в борг під відсотки.

Теоретично, ви не зобов’язані сплачувати ці відсотки. Але суто по-людськи, з моральної точки зору, не віддати відсотки, про які ви домовились раніше - це не порядно.

Також потрібно зазначити, що кредитор має право потребувати назад гроші, які дав вам у борг, якщо у вас не зазначено в розписці, коли саме ви повинні їх повернути. І боржник зобов’язаний протягом семи днів віддати гроші, які вимагає кредитор. Тому загальну суму богу зараз потрібно негайно повернути, а за відсотки можете сперечатись в судовому порядку.

Відкрийте рахунок в банку на ім’я кредитора, або перекажіть через поштовий переказ. Коли будете віддавати борг, обов’язково зафіксуйте факт поверхня грошей – або через нотаріуса, або через поштовий переказ, або ж через державну виконавчу службу.

Можливо після повернення основної суми кредитор простить вам цей відсотковий борг, ви підпишете мирову угоду, або ж домовитесь про розстрочку на виплату відсотків.

А взагалі, гроші потрібно віддавати! Якщо домовлялись про відсотки, то будьте люб’язні, віддавайте їх згідно з домовленістю.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram