ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 10 ноября

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 10 ноября

Чи можна вважати звільнення доконаним фактом в разі відсутності розрахунку в визначений строк і законних підстав для звільнення? Борис Миколайович, м.Харків.

Шановний Борисе Миколайовичу! Коли Ви взяли у відділі кадрів трудову книжку і розрахунок в бухгалтерії, Ви фактично погодились з тим, що Вам не заплатили усієї належної суми. Крім того, термін позовної давності за цією справою сплив. Тому моя Вам порада - і я її вже Вам озвучувала: не шукайте відповіді на вказане Вами питання. Ви посилаєтесь на чинне законодавство, а там чітко вказано, коли і що робить працівник і що зобов’язана зробити організація. Організація з Вами розрахувалася – Ви розписались у відомості і не оскаржили впродовж трьох років те, з чим не були згодні. Тобто Ви погодились з тим, як вчинила з Вами організація.

 

Уважаемые Ирина Бережная и Ирина Калинская! К моменту начала деятельности в нашем городе множества фирм ООО «Грінко-Дніпро» мусоропроводы в высотных домах были заварены. Я отказался заключать с этой фирмой договор, но со временем мне предъявили справку о задолженности. Павло Лукич, г. Днепропетровск.

Шановний Павле Лукичу! Як видно з Вашої заяви, Ви не укладали й не підписували договори, згідно з якими у вас нібито утворився борг (... цитата з Вашого листа: «Договору № 4-122847», за яким ви намагаєтеся примусово і незаконно стягнути з мене, я не укладав»). Якщо це так, то Ви можете ігнорувати всі вимоги з боку ТОВ «КУА» Прімоколлект-капітал. Вони мають право витребувати заборгованість тільки в судовому порядку, на що підстав немає. У разі нав'язування вам своїх незаконних вимог і/або погроз з боку колекторської організації, можете звернутися в міліцію з заявою про вимагання з Вас боргу за договором, який ви не укладали.

1 сентября 2008 г. я поступил в «Вiдокремлений пiдроздiл Константинівського технікуму Луганського національного аграрного університету», где обучался до 4 июля 2011 года и имел статус сироты. В этом году я подал документы в Луганский национальный Аграрный университет для поступления на бюджет по статусу сироты. Через некоторое время мне сказали, что я не прохожу по статусу сироты, так как мне уже 25 лет, но прохожу на общих основаниях. У меня возник вопрос. Согласно постановлению КМУ № 226, и закону Украины №230-V(230-16), «право на повне державне забеспечення в навчальних закладах мають дiти-сироти, позбавленi батьківського пiклування, вiком до 18 років та особи з числа дiтей-сирiт, позбавлених батькiвського пiклування при продовженнi навчання до 23 рокыв або до закiнчення вiдповiдних навчальних закладiв». Прохожу ли я по статусу как сирота или нет, согласно этому закону? Ведь наш техникум «вiдокремлений пiдроздiл ЛНАУ», и я поступаю учиться дальше по своей специальности. Чернявский Валерий Александрович.

Шановний Валерію Олександровичу! Справді, тут можливе різне трактування правової норми: можна технікум і виш трактувати як дві окремі освітні установи, без урахування їх скооперованності і продовження Вами навчання на тій же спеціальності. Роз'яснення цієї норми може дати Міністерство юстиції України, а практику застосування – органи прокуратури та суди. Насправді існує очевидна необхідність внесення змін до постанови з метою конкретизації норм.

Шановна пані Ірино! Чи існує норматив щодо терміну виплати першої пенсії після її призначення? Пенсію мені призначено 12 вересня цього року, а першу дату отримання Пенсійний фонд призначив на 25 листопада. Чому пенсійне посвідчення видають через 6 і більше місяців? Це обмеження користування пільгами, хоч і невеликими. Що робити (окрім, звичайно, звернення до суду), якщо державний орган влади, в якому працювала, не виплачує встановленої вихідної допомоги і не називає терміну можливої виплати, посилаючись на відсутність фінансування?

Шановна пані Тетяно! Не звертаючись до суду, Ви автоматично погоджуєтесь з усіма діями вашого колишнього роботодавця. Якщо Ви наведете суду вагомі докази того, про що Ви написали - рішення однозначно буде на Вашу користь. Натомість, Ваш роботодавець, мабуть, Вам вдячний за те, що Ви до цього часу не звернулися до суду і даєте йому можливість безкарно порушувати Ваші права.

Доброго дня, пані Ірино. Мій син працював на буровугільному розрізі, потім його скоротили без виплати заборгованості з заробітної плати. Син подавав заяву до суду. Та ж сама історія з моїм чоловіком. Працював на підприємстві (останні 2 роки тільки числився), тепер скорочують штат і він підпадає під скорочення. Також є заборгованість із заробітної плати. Подавав до суду, рішення вже є, тільки не виконується. Чи зможе він стати після скорочення на облік до центру зайнятості?

На жаль, немає іншого виходу, ніж подати позов стосовно бездіяльності виконавчої служби. Це доволі ефективний спосіб. Ті, хто подали такі позови, уже давно отримали виконання рішень судів.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram