ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Ткачука

Свої промахи влада виправдовує «збігом обставин»

«Негативні тенденції в українській економіці на початку осені виникли через несприятливі погодні умови та ускладнення у торгівлі з країнами Митного союзу. Ми маємо справу з вкрай складним збігом негативних факторів. Однак, уряду вдається безперебійно фінансувати видатки соціального характеру», - заявив прем’єр-міністр під час відкриття чергового засідання Кабміну.

Фото: Макс Левин

Але його слова не відповідають дійсності: Україна знаходиться у небезпечній ситуації — грошей катастрофічно не вистачає.

Затримки з соцвиплат останнім часом стають нормою. Найбільше недофінансування спостерігається у промислових регіонах країни і в столиці. Йдеться і про гроші на дітей, і про допомогу по безробіттю, і про лікарняні, і про виплати на поховання.

Крім того, все частіше з'являється інформація про затримку зарплат працівникам комунальних служб та місцевого самоврядування, вчителям, яким (як і в минулому році) пропонують іти у відпустки за власний рахунок.

Місцева влада скаржиться, що виплати блокує Держказначейство. Скільки грошей в цілому заблоковано по Україні, в Держказначействі не говорять. Відомо тільки те, що фінанси ось уже кілька місяців розподіляються в ручному режимі «на рівні Києва».

Разом з тим, за інформацією міністра соцполітики Наталі Королевської, на початок жовтня в Україні були виплачені всі види державної допомоги та пенсії за дев'ять місяців поточного року. Однак це суперечить численним заявам людей, які звертаються до партії «УДАР».

Більше того, ситуація ускладнюється тим, що в країні відбувається загальний спад виробництва та накопичення боргів.

Так, наприкінці минулого тижня Держстат України оприлюднив дані, що примусили ще раз серйозно замислитись: у вересні цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, промислове виробництво в Україні скоротилось на 5,6 %.

Також в Україні вже другий рік поспіль спостерігається падіння обсягу прямих іноземних інвестицій. А у проекті держбюджету на 2014 рік Кабмін збільшив граничний обсяг державного боргу до майже 549 мільярдів гривень.

Зважаючи на все це, можна зробити висновок, що ситуація в державі справді критична.

Вважаю, що замість того, аби виправдовуватись збігом обставин та постійно шукати когось винного у своїх промахах - влада не лише повинна усвідомити, що саме вона несе відповідальність за все, що відбувається в країні, а й почати нарешті діяти. А якщо вона цього зробити не може, значить варто це визнати і піти у відставку.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram