ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Гундича

Енергія відновлення

Відтепер жителі Житомирської області зможуть на доступних умовах придбати сонячні електростанції або батареї. 50-55% тіла кредиту на придбання цього обладнання компенсує держава (до 35%) та обласний бюджет (15-20%). При цьому обласна компенсація не матиме верхньої граничної межі. Гадаю, невдовзі житомирський підхід стане загальноукраїнською практикою. І тисячі українців зможуть як самі споживати вироблену електроенергію для своїх домогосподарств, так і продавати її в мережу за зеленим тарифом.

Фото: magus.com.ua

Хочу нагадати, що донедавна, ще три роки тому, привілей з використання зеленої (сонячної, вітрової, ін.) енергії залишався виключно за олігархами, наближеними до поваленого Майданом президента-втікача Януковича. Унаслідок цього через різні хитро-мудрі схеми держава втратила десятки мільярдів гривень. У тому числі і в окупованому російським агресором Криму - усі пам'ятають сонячні електростанції Клюєва, на які було видано сотні мільйонів євро і доларів США кредитів державних банків під гарантії держави. Тепер, після реформи енергетичного сектора країни, ситуація змінилася докорінно - доступ до альтернативних відновлюваних джерел енергії та можливість на цьому заробляти має практично кожна українська родина.

Умови кредитування більш ніж вигідні. Встановлення обладнання на приватних будинках для елекрогенерації у власних потребах не потребує жодних дозволів. У багатоквартирних будинках необхідний дозвіл співвласників - ОСББ або ЖБК. Для охочих продавати електрику на ринок необхідний договір з обленерго, виконання технічних умов і встановлення спеціального лічильника. І на перших етапах, допоки система не запрацює на повну потужність, обласна влада готова надавати всебічну підтримку, аби не було жодних бюрократичних тяганин.

Ще кілька років тому щось подібне годі було собі уявити. Тепер це дійсність. Беріть і користуйтеся. Це, без пафосу, не лише вигідно економічно, але реальний внесок в боротьбу з російським агресором. Бо не менш важливий, як і східний фронт нашої боротьби, фронт енергетичний. Кожна гривня, сплачена за російські енероносії, це куля в наших хлопців на передовій. Тож кожна більша чи менша перемога на українському енергетичному фронті однозначно наближає нас до нашої #Перемоги.

Ігор Гундич Ігор Гундич , Голова Житомирської ОДА
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram