Треба виходити за рамки свого комфортного кола, в місця, де культура тільки розвивається

В рамках проекту Культурно-освітньої академії Гете-Інституту українські громадські активісти разом з експертами з Німеччини працюють над розвитком культурного простору у невеликих містах. Один із напрямків роботи - демократизувати культурну сферу та посилити участь громади. Про це спеціально для lb.ua розповідають учасники проекту.

Ярослав Мінкін, учасник проекту «План Z: трансформація культурного простору у невеликому українському місті» ділиться враженнями від роботи над розробкою публікації «Дорожня карта – сталий культурний розвиток в Україні». «Дуже важливо мати певний план. Для мене ця книга – це така справжня дорожня карта. Це те, що дасть нам сили рухатись вперед, знати, що ми не одні, не знаходимось в вакуумі і дійсно робимо щось паралельно.

Для мене ця книга важлива тому, що вона говорить не лише про великі культурні центри, такі як Київ, Львів, Одеса, Вінниця, а також говорить про те, що важливі, цікаві і неординарні події відбуваються і будуть відбуватися і в інших регіонах України. Говорить про те, що культура народжується не лише в культурних центрах але й в маленьких містечках - в Жмеринці, Бучачі, в Добропіллі. Адже прийнято вважати, що там нічого не може відбутися апріорі. Саме цей поштовх, який дає ця книга, не може залишати осторонь людей, які займаються культурою. Це новий етап, коли культурні менеджери як з великих міст, так і з маленьких містечок мають більше спілкуватися не лише на конкретних подіях, а й робити спільні справи, виходити за межі свого комфортного кола, де всі ми знаємо свою аудиторію, де всі ключові гравці вже відомі. Ми маємо виходити в ті місця, де ще не ясно чи може культура розвиватися, чи вплине вона на економіку, на свідомість людей. Саме в таких місцях, в важкодоступних для культури місцях, і народжуються справжні перлини.

На прикладі містечок ми бачимо, що децентралізація культурна не менш важлива ніж децентралізація політична. Що люди, які народилися і виросли в невеличких містах, можуть несподівано стати ключовими гравцями на культурному полі України. Я дуже раджу почитати цю книгу і зробити свої висновки і перший крок назустріч людям з якими ви хочете працювати і до яких ви ніяк не можете достукатись».

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram