ГлавнаяБлогиКнижкова полиця

Червневий must read: очікуване та прекрасне

Літо — це період мрій, фантазій та гарних історій. Так і хочеться взятись за книжку, сховатись у затінку дерева та поринути у нові світи. Якщо раптом серед усього прекрасного, що пропонує літо, з'явиться така хвилинка — ось декілька натяків, очікуваних та прекрасних.

Донна Тартт "Щиголь"

Багато хто вже встиг насолодитись історією Донни Тартт. Проте дехто чекав на український переклад, і він нарешті вийшов. "Щиголь" - лауреат Пулітцерівської премії 2014-го року. Історія, яка водночас надихає та відлякує. Головний герой роману Тео, втрачає матір під час терористичного нападу в Нью-Йоркському музеї. З тих пір, його орієнтири втрачені. Він кидається від одних людей до інших, намагаючись знайти опору в житті. Єдине, що тримає його і водночас руйнує - це фактично вкрадена картина голландського художника Фабріціуса із невеличкою пташкою із ланцюгом на лапі. Чарівність цієї історії - в докладному описі та цікавих характерах - власник антикварної крамниці, друг із багатої родини, українець-емігрант, справжня мафія. Саме тому Тартт порівнюють із Чарльзом Діккенсом, а роман називають типовим великим романом із красою, жалістю та нотками виховання.

Чак Поланік "Створи щось. Історії, які неможливо (не) прочитати"

Поланік - це кожного разу у певному сенсі шокотерапія. Цього разу американський сатирик із українським корінням випустив збірку оповідань. У центрі оповіді вже традиційний абсурд. Серед героїв - колишній стриптизер, тусовщик похилого віку, ентузіаст-вірусолог, хвора на рак, схиблений на сексі школяр та ще багато персонажів, які водночас і гротескні, і реалістичні. Мікс жанрів та почуттів, щоб освіжити та збадьорити голову від літньої спеки.

Лорен Грофф "Судьбы и фурии"

Книжка, яка показала себе у 2015 році. "Долі та фурії" – бестселер The New York Times, фіналіст Kirkus та Національної книжкової премії. Вибор року видань  The Washington Post, Library Journal, Kirkus, Time. Її ж назвав серед улюблених книг президент Барак Обама. Головна тема роману - стосунки статей, та те, що їх об'єднує у шлюбі. Життя драматурга Ланселота "Лотто" Саттервайта – з юнацькими трагедіями, любов'ю з першого погляду, богемною круговертю, стрімким злетом на крилах успіху і вірною дружиною Матільдою, котра прожила життя в тіні блискучого чоловіка, - виявляється лише виставою, в якій самозакоханий геній - іграшка в руках жінки-ляльковода. Але Матильда, що має так багато похмурих таємниць, невідомих для чоловіка, любить цю іграшку і живе заради неї. Головне питання книжки, хто керує світом: успішні чоловіки чи непримітні домогосподарки?

Рей Бредбері Все літо наче ніч одна. 100 оповідань. Том 2. У 2-х книгах. Книга 1

Коли як не влітку читати напівфантастичні напівреальні історії Рея Бредбері? Та й сама назва підтверджує її актуальність. Якість та задоволення гарантує велика кількість робіт (50 оповідань!), різні перекладачі та неповторний стиль автора.

Кейт Аткинсон "Боги среди людей"

Ще один світовий бестселлер від британської авторки детективів Кейт Аткінсон.  У вищу лігу сучасної літератури авторка потрапила з першої ж спроби: її дебютний роман "Музей моїх таємниць" отримав престижну Вітбердівську премію, обійшовши "Прощальний подих мавра" Салмана Рушді, а цикл романів про приватного детектива Джексона Броуді, Стівен Кінг охрестив "головним детективним проектом десятиліття". "Боги серед людей" продовження іншого бестселера "Життя після життя", в якій героїня помиралась і відроджувалась сотні разів, аж поки не проживе правильно XX сторіччя. І якщо Урсула Тодд прожила багато життів, то її брат Тедді - лише одне, проте дуже довге життя. Він вивчав в Оксфорді поезію Вільяма Блейка, а потім прибирав урожай в південній Франції, за штурвалом чотиримоторного "Галіфакса" бомбив Берлін, а потім переконався, що серед людей є боги.

Патрик Модиано "Ночная трава"

Коли ж як не влітку наздоганяти упущене та читати Нобелівських лауреатів. А Патрік Модіано відзначений два роки тому, ще досі погано знаний у нас французький письменник. Модіано вважають одним із найкращих прозаїків сучасної Франції. У цій книзі збережений його знаменитий "почерк": герой через багато років згадує окремих людей, зустрічі, все, що відбувалося з ним, коли він був ще молодим і випадково опинився в незвичній компанії. Однак головна перевага роману - вміння автора відтворити той особливий світ, де час інколи "виламує двері", через які можна опинитися і в Парижі 60-х років минулого століття, і в Парижі XIX століття.

Олесь Ульяненко "Яйця динозавра"

Коротка проза вже покійного майстра оповідання - Олеся Ульяненка. Саме у цьому жанрі найбільш вдало розкривається його своєрідна творча манера. У книзі "Яйця динозавра" зібрані історії, написані автором протягом останніх тридцяти років його яскравої, незатишної та шкідливої для здоров'я біографії. Ця проза - така, як саме життя, вона страшна, складна, іноді малопристойна, а іноді гомерично смішна. Тут є море, багато ніжного літнього сонця та меланхолії.

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram