ГлавнаяБлогиОльги Богомолец

Україні загрожує повзуча легалізація наркотиків

Останнім часом знову активізувалися прихильники легалізації наркотиків: розуміючи несприйняття у суспільстві цієї ініціативи, вони вирішили діяти обережно, маленькими кроками. Один з таких кроків — скасування кримінальної відповідальності щодо зберігання невеликої кількості наркотиків.

Фото: Facebook/Юрій Луценко

Головним ініціатором виступив МОЗ, який замість того, щоб дбати про збільшення тривалості гідного і здорового життя українців, переймається тим, щоб полегшити життя організаторам наркобізнесу та наркодилерам.

Для цього вони хочуть внести відповідні зміни до власного наказу №188 та збільшити легальний обсяг зберігання кокаїну у 50 разів — з 0,02 грама до 1 грама, що при дозі одного прийому в розмірі 0,15 грама становить 7 доз!

Норма зберігання героїну зросте у 60 разів до 3 доз — з 0,005 грама до 0,3 грама при одноразовій дозі 0,1 грама.

Норма зберігання ацетильованого опію зросте у 200 разів — з 0,005 грама до 1 грама!

Норма зберігання марихуани зросте до 12,5 доз або у 5 разів — з 5 до 25 грамів. Враховуючи, що в одному сірниковому коробку — який є основною міркою для роздрібного продажу марихуани, — вміщається лише 3-5 грамів, то наркодилер зможе спокійно носити з собою для реалізації 5-6 таких коробків, не ховаючись ні від кого.

Такі зміни, запропоновані МОЗ — означатимуть повну легалізацію роздрібної торгівлі наркотиками, адже відтепер наркоділкам не потрібно буде ховатися чи робити “закладки” — вони цілком законно зможуть носити з собою одночасно 6 доз кокаїну, 3 дози героїну та 12,5 доз марихуани і реалізовувати це українцям, серед яких можуть опинитися і наші близькі.

Кому це вигідно? І що далі? Збільшення дозволених обсягів зберігання наркотиків до кілограмів?

Для мене важко збагнути: як може міністерство, покликане турбуватися про здоров’я нації, виступати, фактично, за легалізацію наркотиків в Україні? В чиїх інтересах вони діють — в інтересах держави чи наркомафії?

Одразу хочу попередити тих, хто хоче поставити забезпечення українців наркотиками на потік — я буду виступати категорично проти будь-яких подібних спроб. Більше того, на моє переконання, ми маємо зробити законодавство ще більш жорстким, адже наразі воно є абсолютно неефективним у боротьбі з наркоманією.

Сьогодні в Україні наркотики більше дозволені, ніж заборонені — китайські аналоги психотропних речовин, які заходять до нас у великій кількості, взагалі не внесені до переліку заборонених. Це — різноманітні солі, суміші та інші аналоги практично всіх існуючих наркотиків, особливо психотропних речовин, які найбільше вживаються наркозалежними у всьому світі.

В результаті маємо катастрофічне зростання кількості наркозалежних — за даними досліджень громадських організацій сьогодні в Україні таких людей від 1 до 1,5 мільйона.

Тому сьогодні нам потрібно не легалізовувати наркотики, а розширювати перелік заборонених препаратів та забезпечувати ефективний контроль за їхнім обігом та системну боротьбу проти організаторів наркобізнесу в Україні.

Моя мета — зниження смертності та збільшення тривалості здорового і гідного життя українців. І в цьому наші позиції з керівництвом МОЗ, на жаль, — явно не співпадають.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram