Що треба знати про проект держбюджету-2018

Цей проект державного бюджету – не для людей! Це – бюджет поліцейсько-чиновницької держави.

Фото: Facebook/Міністерство фінансів України

1. Закладено збільшення видатків на поліцейсько-каральні органи (МВС, ГПУ, СБУ) на 19 млрд гривень. При цьому освітянам і медикам зберегли ті ж самі жалюгідні зарплати.2. Збільшення видатків на утримання влади по всіх відомствах. На утримання Президента видатки складають 965 млн гривень, а на всіх важкохворих (в т. ч. онкохворих) – 389 млн.

Це – бюджет банкрутства. Уперше за 26 років державний борг майже зрівнявся з валовим внутрішнім продуктом. Це є фактично банкрутством держави. Наступного року Державний борг планують збільшити ще на 5 млрд.

Це пряма загроза національній безпеці України, злочин, за який треба судити.

Це – бюджет корупції. На сумнозвісний проект «Стіна», по якому вже розкрадено сотні мільйонів гривень, а НАБУ відкрило відповідне кримінальне провадження, уряд пропонує виділити ще 200 млн гривень.

Це – стільки же, скільки закладається на житло для прикордонників та бійців Нацгвардії.

Це – бюджет розтринькування державного майна. Уряд хоче на власний розсуд визначати, які об’єкти виставляти на приватизацію – без участі парламенту. Закладено 22,5 млрд гривень надходжень від приватизації, хоча реальне виконання планів за цією статтею останні роки не перевищує 8%. При цьому видатки на ФДМУ зростуть майже вдвічі – приблизно на 300 млн гривень.

Це – бюджет відвертої брехні. Закладено інфляцію 7%, у реальності буде не менше 12% (уряд закладає прогноз по долару 31 гривня, а це вже 12% інфляції).

Це – бюджет злиднів. Прожитковий мінімум закладається 1700 гривень, а мінімальна пенсія – 1373 гривень.

Видатки по субсидіях на ЖКП закладаються у сумі 55 млрд гривень, що на 6,2 млрд гривень менше, ніж в поточному році. З урахуванням боргів 2017 року на субсидії потрібно не менше 75 млрд гривень. При цьому, немає жодного проекту з енергоефективності.

Це – бюджет «тіні» та офшорів. Немає жодної норми, яка дозволить вивести доходи (зменшення податкового тягаря для малого та середнього бізнесу) з «тіні» або боротися з виводом грошей у офшори.

Це – бюджет смерті та невігластва. Обсяг недофінансування за освітньою субвенцією – 13,3 млрд гривень, за медичною – 7 млрд гривень.

Це – бюджет знищення місцевих громад. На місцеві бюджети перекладаються додаткові витрати – без додаткових субвенцій чи баз доходу. Наприклад, перекладено фінансування 426 державних коледжів та технікумів. 25 ОТГ взагалі не передбачені в проекту держбюджету.

Це – бюджет знищення аграрної сфери. Сумарні витрати на підтримку АПК у 2018 році (7,3 млрд гривень) в 3-3,5 рази менше, ніж аграрії отримували по спецрежиму відшкодування ПДВ до 2017 року.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram