ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

Україну заполонили ветерани війни… з бурульками

Колись почесне звання ветерана війни, в Україні нівельовано назавжди. Корупція у владі слідком за ліквідаторами аварії на ЧАЕС, за останні десять років розмила самі поняття «учасника бойових дій» та «ветерана війни», оскільки їхня кількість збільшилася в десятки разів. А тому насправді у виграші від «афганських» бунтів залишаються сотні тисяч «псевдо» учасників бойових та «псевдо» ветерани війни.

Очевидно, що існуюча система соціального захисту, а простіше система пільг учасникам бойових дій та ветеранам війни підлягає невідкладному та негайному перегляду, але обов’язково за участю авторитетних громадських організацій ветеранів війни. Розумію, що наражаюся на критику самих ветеранів та учасників бойових дій, в першу чергу в Афганістані, але як сказав барон Мюнхаузен: «Спасіння утопаючих, справа рук самих утопаючих!»

Але проблема соціального захисту учасників бових дій та ветеранів війни, об яку «поламали зуби» «регіонали» та не наважилися чіпати «помаранчеві» давно збанкрутувала, а точніше не виконувалася жодним із урядів незалежної України. В даному випадку мова йде про забезпечення житлом, безкоштовним курортно-медичним забезпеченням тощо. А пільги по оплаті за комунальні послуги, що представляють з себе знижку від 50 до 100 відсотків від їх вартості, стали для тисяч охочих «до шари» громадян, бажаним додатком до сімейного бюджету.

Я не кажу про екс-спікера Володимира Литвина, який дійсно можливо заслужив статус учасника бойових дій десь на Балканах, або про відомого тележурналіста, якого «афганці» прозвали «мото-маневренный десантно-штурмовий морпех». Я кажу про тисячі громадян, які щоб зекономити на оплаті комунальних послуг, за 300-500 доларів США купують у районних військоматах посвідчення учасників бойових дій і по суті стають на щабель з тим, хто дійсно цієї допомоги заслуговує та потребує - це сім’ї загиблих в Афганістані та в інших країнах, які Україна визнала як зони військових конфліктів та безпосередньо учасники бойових дій, включаючи інвалідів.

Я переконався в цьому, коли сам тримав в руках Посвідчення учасника бойових дій № 002833 від 25 січня 2005 року виданим Подільським районним військовим комісаріатом (УВАГА!!!) рятувальнику комунальної аварійно-рятувальної служби «КИЇВСЬКА СЛУЖБА ПОРЯТУНКУ» 1984 року народження. Так, це сама та служба , яка взимку проводить рейди зі зняття бурульок на дахах столичних будівель.

От і виходить , що Україна понад двадцяти років ні з ким не воює (за винятком небагаточисленого миротворчого батальону у складі місії ООН), а кількість учасників війни та учасників бойових дій збільшилась в десятки разів.

Так чинний Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» потребує негайних змін а саме в частині порядку та підстав набуття статусу ветерана війни та учасника бойових дій. Адже існуючий порядок видачі посвідчень військоматами себе дискретував, через відсутність контролю, а існування такої кількості підстав для отримання статусу УЧБ чи ветерана війни створює сприятливе середовище для зловживань з боку осіб, відповідальних за видачу посвідчень.

Дуже важливу роль в цьому процесі мають відіграти ветеранські організації на кшталт Української Спілки ветеранів Афганістану, які мають встановити жорсткий громадський контроль за процесом набуття громадянами статусу УБД та ветеранів війни, включаючи створення відкритого реєстру таких осіб в мережі Інтернет. Військомати мають передати функцію видачі посвідчень УБД та ветеранів війни іншим, можливо і недержаним органам.

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram