ГлавнаяБлогиБлог Анатолія Вітіва

Коаліція має відповісти за зраду

Здатність відповідати за свої дії – риса, яка виокремлює чесних та принципових людей від брехунів і лицемірів. Нинішня напівмертва парламентська коаліція в особі «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка робить усе для того, щоб уникнути відповідальності за зраду та провальну роботу сформованого ними уряду Арсенія Яценюка.

Фото: Ольга Якимович

Влада організувала шалену кампанію залякування народу достроковими виборами до Верховної Ради. Прем’єр Арсеній Яценюк щотижня розповідає про те, що дострокові вибори – це проект Путіна та олігархів. Президент Петро Порошенко у своїх заявах запевняє, що зробить усе, аби уникнути переобрання парламенту. Чого ж президент, глава уряду та нардепи з коаліції так панічно бояться дострокових виборів? Тому що хочуть уникнути відповідальності за катастрофічні результати своєї роботи.Одна з основних проблем теперішньої влади в Україні – відсутність відповідальності. Ця проблема не дозволяє країні рухатися вперед, здійснити модернізаційний прорив та увійти в число провідних держав світу. Вона не дозволяє очистити політичні еліти від олігархів і їх маріонеток, а також осіб з малоросійським, а то й антиукраїнським світоглядом. Хто з українських політиків поніс покарання за корупцію та розкрадання? Хто отримав вирок за лобіювання інтересів олігархічних груп в економіці? Хто відповів за розвал армії і тотальне зубожіння нації? Ніхто. Політики, які були при владі, які причетні до дерибану країни, умивають руки і знову йдуть до парламенту, створюючи нові політичні проекти, придумуючи спокусливі гасла. Хоча їхня сутність не змінилася.

Аналогічна ситуація – і з правлячою нині владою. Найбільше серед країн світу падіння економіки за останній рік, знецінення національної валюти у три рази, скорочення доходів українці до рівня Нігерії, Гондурасу та Мозамбіку, розквіт корупції у різних сферах не сталося просто так, саме по собі. Ці сумні «досягнення» мають конкретних відповідальних осіб. Провал реформ, зрада ідей Революції гідності, відновлення впливу колишніх «регіоналів» – усе це на совісті нинішніх керманичів країни.

Ще в листопаді 2014 року п’ять партій коаліції урочисто підписали коаліційну угоду. В ній було багато пунктів, які стосувалися розвитку економіки, боротьби з корупцією та реформ. Але усі ці пункти були успішно забуті та провалені. Кабмін Яценюка, до складу якого увійшли представники усіх фракцій коаліції, досяг успіхів хіба що в одному: в масштабному падінні якості життя українців. Уряд лідера «Народного фронту» вже увійшов в історію як найгірший український уряд.

На зорі формування коаліції лідери «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка заявляли про те, що беруть повну відповідальність за стан справ в країні. Але тепер вони чомусь забули про неї. Нібито економіка, зарплати та пенсії українців впали сама по собі. Комунальні тарифи українцям підвищує не уряд Яценюка, а марсіани. А у пануванні корупціонерів та олігархів винні взагалі інопланетяни, а не чинна влада.

Олігархи при владі і їх кишенькові політики лякають нас війною і розрухою у випадку дострокових виборів. Але ж у 2014 році, у розпал російської агресії в Україні, ніхто з них не казав: давайте перенесемо вибори! Ніхто не кричав, що це не на часі і вигідно Путіну. Навпаки, всі вони дружньо викидали мільйони гривень на піар та рекламу, щоб прорватися до парламенту.

«Свобода» ніколи не боялася політичної відповідальності. Саме націоналісти вперше в історії України з власної ініціативи вийшли з коаліції влітку 2014 року, давши можливість провести дострокові вибори до Верховної Ради і очистити її від комуністів та «регіоналів». Саме міністри-свободівці написали заяви про відставку у листопаді 2014 року після результатів дострокових парламентських виборів. Це – звичайна світова практика.

Зараз влада поширює тезу про так званий технократичний уряд. Насправді це ще одна спроба кланів підступно обвести українців навколо пальця, посадити у міністерські крісла своїх ставлеників та уникнути відповідальності. Це спроба продовжити агонію української економіки і за цей час прибрати до своїх рук стратегічні підприємства та землю. І зробити все це під красивим технократичним соусом. Мовляв, це ж не ми винні в економічній кризі. Це все міністри-технократи, а ми – білі та пухнасті. Хоча, як показав нещодавній досвід технократичних урядів Італії та Греції, нічого хорошого з цієї затії не вийшло.

У всьому світі панує принцип політичної відповідальності. Партії, які перемагають на виборах, формують уряд. І несуть політичну відповідальність за його роботу. Якщо ця робота бездарна, якщо коаліція розпадається, це тягне за собою нові вибори. Сьогодні Яценюком, Порошенком та противниками перезавантаження парламенту керує просте бажання уникнути відповідальності за те, що довели українців до зубожіння.

Дострокові вибори – законна можливість для народу поставити свою оцінку роботі влади. Якщо Яценюк і Порошенко впевнені, щоб реформи йдуть у нас повним ходом, економіка розквітає, а корупціонери сидять за гратами, тоді чому вони так бояться дострокових виборів? Чому забирають у народу право винести свій вердикт політикам, які перебувають при владі? Хочуть ще три роки проводити свої «реформи»?

У 2014 році українці голосували за життя по-новому. За рішучу боротьбу з корупцією та системні зміни в роботі влади. За усунення олігархів та відродження економіки. За розвиток, справедливість і законність, а не відродження старих схем. Правляча коаліція та уряд Яценюка зрадили сподівання українців на інше життя. Влада провалила екзамен на модернізацію України і стала основним гальмом для її розвитку. За зраджені сподівання людей потрібно відповідати.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram