ГлавнаяБлоги

Шенген відміняють явочним порядком

Минулого тижня Данія — учасниця шенгенської зони — оголосила, що робота прикордонних контрольних пунктів буде відновлена протягом трьох тижнів. Рішення стало перемогою правих популістів із Данської народної партії. “Правий” уряд заявив, що це єдиний спосіб боротися із нелегальною міграцією і злочинністю. Контрольні пункти (про які кажуть, що їх завбачливо не розбирали) будуть працювати на кордоні а також в морських і аеропортах.

Фото: pakistanbbcnews.com

Згідно із правилами Шенгенської угоди, прикордонний контроль між країнами-учасницями заборонений. Але кожна держава може проводити вибіркові перевірки. При цьому, перевірки мають проводити не прикордонні служби, а митники або поліція. І ці перевірки відбуваються регулярно в усіх країнах шенгену.

Данський уряд заявляє, що буде діяти в межах цих правил (хоч і більш “адресно”). Офіційно перевірки на кордонах будуть проводити митні служби, і вони не будуть тотальними. Тому шансів проскочити у нелегалів залишається багато. Але спостерігачам слід чекати на розповіді про те, як (і за якими ознаками) данські неприкордонники будуть відбирати мандрівників для несистематичних перевірок. Авторові доводилось кілька разів бути свідком таких заходів в інших країнах шенгенської зони. Там виглядало на те, що головною ознакою була “чорнявість”.

Дії датчан вже засудили їх колеги по ЄС і офіційні представники Євросоюзу. Німецький уряд заявив, що контроль, який запроваджує Данія — неприпустимий і в Німеччині будуть боротись проти цих заходів. (Ця тема має всі шанси стати предметом комедійних скетчів і водевілів, оскільки німці давно вподобали Данію, як місце для літніх канікул. Багато хто купує будинки на данському узбережжі).

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Барозу заявив, що заплановані Данією заходи незаконні, і що Данський уряд мав би обговорити всі свої наміри із Єврокомісією. (Правда, одночасно в Єврокомісії заявили, що контрольні пункти схожі на данські, які запровадила віднедавна Швеція — абсолютно легальні. Офіційне пояснення: в Брюселі переконались, що шведські перевірки несистематичні і тому з ними все в порядку.)

А “євроорієнтовані” громадяни взялись підписувати петиції до Єврокомісії із закликами захистити одну із основних і найбільш видимих свобод ЄС — вільного пересування по його території.

ЗМІ повідомляють що Єврокомісія розробляє проект документів, які будуть регулювати процедури і правила для тимчасового контролю на кордонах країн-учасниць Шенгенської зони в екстрених ситуаціях (як от нинішній наплив африканських мігрантів в Італію). Головний принцип — прикордонний контроль можна запровадити на короткий і наперед визначений строк. Але Єврокомісія поки наполягає, що такий контроль можна буде запровадити, якщо саме вона отримає повноту повноважень в управлінні шенгенськими процедурами. (На сьогодні охорона кордонів — як внутрішніх так і зовнішніх — це прерогатива країн-членів ЄС. Агенція FRONTEX має консультативні повноваження і не може давати рекомендацій обов'язкових для виконання).

Єврокомісія бореться із пожежею — контролювати кордони хоче не тільки Данія. В квітні Франція запровадила перевірки в поїздах і автобусах, які прибували із Італії, а тепер про додаткові заходи безпеки говорять в Греції і Болгарії, оскільки Туреччину в ЄС вважають головною транзитною країною для нелегалів із “арабського світу і Центральної Азії”.

__Евробюрократия __Евробюрократия , Как управляют Европой
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram