ГлавнаяБлогиБлог Зоряна Шкіряка

У Януковича панічно бояться нових виборів депутатів Київради

Вже очевидно, що вибори в столиці відбудуться. Питання: які?

Вчора прочитав у ЗМІ, що ПР готова проголосувати за вибори мера Києва 2-го червня. Але у повідомленні не згадуються вибори депутатів Київради.

Вирішив викласти свою власну точку зору. Гадаю, що ситуація полягає в наступному.

Фото: Макс Левин

У ПР прекрасно розуміють, що у разі коли опозиція виступить в столиці консолідовано, з єдиним кандидатом у мери і єдиними кандидатами на мажоритарних округах, то вони «пролітають як фанера над Парижем». Отже, Янукович боїться втратити контроль над столицею.

Втім, розуміють вони і те, що вибори проводити потрібно. Цього вимагають кияни, цього вимагає Конституція. Діватися їм нікуди.

І саме тому, вони, скоріше за все, будуть готові підтримати вибори мера 2-го червня, але без виборів депутатів Київради. Поясню.

Справа у тому, що без підтримки депутатського корпусу Київради, посада міського голови нині дорівнює нулю. По-суті, він залишатиметься просто номінальною особою, без будь-яких важелів впливу на ситуацію. Оскільки, левова частка повноважень знаходиться у голови КМДА, у Попова. При цьому, всі ключові рішення приймаються депутатами Київради, більшістю. Зокрема, бюджет, затвердження програми соціально-економічного розвитку, земельні питання, передача об,єктів комунальної власності, створення і ліквідація комунальних підприємств, а також низка інших важливих питань, що стосуються активів київської громади і т.д.

Должна быть достигнута договоренность о том, что это кратковременное разблокирование, которое проводится в интересах киевской общины, не нанесет вред всей Украине и не станет инструментом уничтожения парламентаризма

— Александр Бригинец

Звичайно, сьогодні Янукович і Ко мають тверду, продажну більшість у Київраді. Але після нових виборів депутатів така більшість їм вже ніколи «не світить». Адже, безперечно те, що сьогодні опозиція впевнено перемагає владу в Києві, це факт. А що це означатиме для них?

Головне - це означатиме, що при наявності 80-ти і більше опозиційних депутатських мандатів, тобто 2/3 голосів, Попов і будь-хто інший, кого призначатиме Янукович на посаду голови КМДА, буде відправлений у відставку. І згідно з «Законом про місцеве самоврядування» Янукович буде змушений підписувати таке рішення. Тобто, опозиційна більшість в Київраді зможе просто не допускати представників режиму до керування містом. За таких обставин, обраний мер столиці від об,єднаних сил опозиції, спільно з демократичною більшістю зможуть повністю контролювати ситуацію в Києві. Звичайно, такий сценарій Банкову не влаштовує, бо це стане для них початком краху в усій Україні. Адже, процеси в столиці завжди були знаковими для всієї країни.

Отже, на мій погляд, на наступному тижні, ПР буде готова підтримати вибори мера 2-го червня, але без виборів депутатів Київради. Їм вкрай необхідно зберегти контроль в місті. Ну, а при виборах тільки мера, вони такий контроль зберігають.

Не дивлячись на те, що повноваження нинішніх столичних депутатів закінчуються 28-го травня, представники режиму, можуть залишити нинішню Київраду без змін. Під будь-яким надуманим приводом, незважаючи на те, що при цьому, вони вкотре будуть грубо порушувати Конституцію України. Але ж їм не звикати, для них це норма.

Що ж стосується виборів у столиці в цілому (якщо вони все-таки відбудуться), то їх проведення залишає низку питань.

Поки незрозумілий формат. За якою системою вони будуть проводитись? Пропорційною, змішаною чи мажоритарною? Якими вони будуть, черговими або позачерговими? Ну і звичайно, необхідні зміни у законодавстві: повернення обраному міському голові повноти влади (поєднання посад мера та голови КМДА), а також проведення голосування у два тури. Безумовно, що зараз регіонали на це не підуть, ні за яких обставин.

Зрештою, всі ці ініціативи потребують підтвердження законодавчими актами проголосованими у парламенті. А часу обмаль.

Отже, наступний тиждень буде вирішальним у питанні проведення київських виборів. Чекати залишилось недовго.

На завершення скажу, що дуже сподіваюся на повну узгодженість дій опозиційних сил в столиці. І попри усілякі розмови, чутки і теревені у ЗМІ, питання висунення єдиного опозиційного кандидата на посаду мера, а також єдиних кандидатів у мажоритарних округах буде вирішене, а спільні домовленості будуть досягнуті. Все це буде тільки на користь київської громади.

За таких обставин, наступний мер столиці-опозиціонер! Ну, а в разі проведення виборів до Київради, опозиція матиме, що найменше 90-100 депутатських мандатів. Це буде остаточна перемога опозиційних сил в Києві і вагомий, реальний крок до подальшого усунення Януковича і його кримінально-олігархічного режиму в Україні.

Зорян Шкіряк Зорян Шкіряк , ​Політик, громадський діяч.
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram