Донкіхоти нашої політики проти млина російських соцмереж

Рішення Порошенка про заблокування російських соцмереж та пошуковиків люди дійсно сприйняли з подивом. Вже сьогодні представники Інтернет-асоціації України написали, що відключення вказаного переліку сайтів і ресурсів буде коштувати державі близько 1 млрд доларів США. Ось така ціна цього сумнівного задоволення!

Фото: Misanec.ru

Окрім того, державі наноситься і певний іміджевий удар: країна, де забороняють соцмережі -  доволі сумнівна за якістю своєї демократії і декларованих владою ліберально-демократичних цінностей. Це вкотре дасть російським пропагандистам можливість казати про авторитарний (і навіть тоталітарний!) режим в Україні, що так само не зіграє на користь українським громадянам.

Кидається також в очі і власне сам дивний вибір Президента: чомусь мають бути заблоковані соціальні мережі та Яндекс, хоча ніхто досі не блокує доступ українцям до дійсно шкідливих і ворожих сайтів типу "Русвесна", "Украина.ру", "Антимайдан", "Молодая Евразия", де ще три роки назад усе рясніло опусами, за які СБУ могли почати процес заборони і блокування даних інфоресурсів. Ніхто чомусь не звернув увагу на опоблоківсько-бютівський сайт новин "Страна.юа", який теж рясніє сепаратистськими замашками і постійною критикою у бік патріотичних сил, щось подібне і з телеканалом Інтер, який був задіяний у медіапровокації 9 травня, і на всю країну транслював інформаційні меседжі противника.

Чомусь не блокуються в Інтернеті і власне російські медіапомийки типу "Раша тудей" чи "ОРТ", "Спутнік". У той же час, влада країни, проявляючи показний патріотизм і "участь" в обороні країни в медіа, абсолютно байдужа і навіть ворожа до цілої низки дійсно вартих уваги ініціатив. Тут можна згадати і блокаду ДНР, кілька разів розігнану силовиками, і спроби націоналістів по всій країні зупинити шабаші ватників на 9 травня, і врешті-решт акцію Національного Корпусу проти функціонування в країні російського Сбєрбанку. Попри популярність "вконтакте", великі збитки Власнику від його закриття для України - міф.

Більшість українських користувачів нічого не купують вконтакті, отож грошовий еквівалент "співпраці" дійсно не дуже великий.  У той же час, закриття Сбєрбанка в Україні однозначно призведе до серйозних збитків для РФ, адже на відміну від соцмереж, користувачі сервісів банку це люди які платять Сбербанкові, від відсотків за кредитами до депозитів і комісії з грошових переказів, отож збитки очевидні. Дивна позиція влади і щодо торгівельних операцій з РФ та навіть ДНР, дивна вона була і щодо відключення електропостачання до окупованого Криму. То чому ж соцмережі і непопулярні пошуковики так намулили око владним силам?

Окрім того,  користувачі соцмереж відзначають, що позиція влади і Президента є повністю неконструктивною, оскільки жодної української альтернативи вконтакті немає - є лише доволі незручний і так само контроверсійний Фейсбук, російський офіс якого обслуговує і Україну, і вже багато разів був помічений на блокуванні патріотичних сторінок. Точніше навіть було б сказати, що українські соцмережі дійсно є, і не одна навіть, однак від держави вони так і не отримали ні копійки... То скільки ще будемо воювати з вітряними млинами, панове влалні Дон Кіхоти?

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram