Уряд без боргів або як видати бажане за дійсне

Українські можновладці продовжують дивувати. Вони або живуть у паралельній реальності, або ж просто відверто «недопрацьовують».

Цього разу на-гора видає Мін’юст. Там днями відзвітували про чергову перемогу - роздачу боргів за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Фото: EPA/UPG

Нагадаю, Україна сьогодні знаходиться на другому місці (після Росії) за кількістю справ, які знаходяться на розгляді в ЄСПЛ.

В уряді повідомили, що начебто за 3,5 роки держава повністю погасила борги перед українськими громадянами за рішеннями ЄСПЛ, більшість з яких ухвалили «папєрєднікі» у період з 2008 по 2013 роки.

Може, нам і годилось би від озвученої інформації стрибати від радості, якби не одвічне маленьке «але». Йдеться, зокрема, про факти, про які чомусь ніхто не «згадав».

Минулого місяця (це добре відомо фахівцям у галузі права) Європейський суд з прав людини передав до Комітету міністрів Ради Європи понад 12 тисяч справ, які стосуються невиконання рішень національних судів в Україні.

ЄСПЛ прямо вказав на системність проблеми невиконання рішень Суду про компенсацію та визнав необхідність проведення реформи у цій сфері. Чи йшов би він на такий крок, якби українська сторона повністю погасила борги перед своїми громадянами? Щось тут не збігається…

Нам чітко вказали на «системну проблему невиконання або несвоєчасного виконання рішень національних судів у поєднанні з відсутністю ефективних внутрішніх засобів правового захисту щодо таких недоліків».

Фактично, Суд передав всі подібні справи до Комітету міністрів Ради Європи з метою подальшого, вже політичного, діалогу з урядом України. Але є один нюанс. Передаючи згадані справи до Комітету міністрів РЄ, ЄСПЛ мав на меті забезпечення виконання Україною початкових рішень національних судів, системної зміни практики виконання судових рішень.

Зважаючи на середній мінімальний розмір відповідної компенсації по одній справі, а це 1000 євро, маємо 12 млн євро компенсаційних грошей наших громадян, які наче «згоріли» внаслідок імітації реформ у вітчизняному судочинстві і повній зневірі ЄСПЛ у спроможності Києва дотримуватись взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Отож 12 млн євро (372 млн грн) – це ті гроші, на які громадяни отримали право саме внаслідок порушення державою Україна їхніх громадянських прав. Зокрема, через постійне підривання владними ланками підвалин демократичного судоустрою.

На Грушевського запевняють, що загалом з 2014 року уряд надіслав до Європейського суду з прав людини 414 декларацій щодо укладення дружнього врегулювання спору. За цей період, інформують в Мін’юсті, ЄСПЛ прийняв рішення про дружнє врегулювання спору щодо 1 236 заяв на суму 1,4 млн євро та 21 тис. грн «справедливої сатисфакції».

Що ж, можливо, уряд дійсно відшкодував цю суму. Але ж хто відшкодує українцям 372 млн грн, які наразі зависли у європейському міжінстанційному вакуумі? Питання, звісно, риторичне.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram