Родина Ахметова. Презентація політичного офшору

Абрамович, Березовський, Гусинський, а тепер і наші олігархи готуються до «лондонської пенсії» після важкого життя в Україні. Як стало відомо журналістам, саме до «туманного Альбіону» відправляє свою родину донецький мільярдер Ринат Ахметов. Як відомо, це не перший етап переправлення, - у Англії живе, навчався та працює його син Динар.

Фото: Макс Левин

Раніше, одіозний бізнесмен заявляв, що восени цього року не збирається балотуватися до ВРУ. Воно й логічно, складання депутатських повноважень підкреслило б втечу українського олігарха за кордон та остаточний «розрив» з ПР, а так - просто тривала поїздка до Європи і можливість відновити паритет з господарями країни, де знаходяться головні активи бізнесмена.

Звісно, родина Ахметова перебирається до Європи не для того, аби Ринат Леонідович став там найбагатшим остарбайтером. Я переконаний, що головна місія такого кроку - безпека. Режим Януковича суттєво втрачає позиції на сході України, від ознак рейтингу у центрі та заході майже нічого не залишилося. Відтак, говорячи бізнесовою мовою, олігархи вимушені згортати цей бізнес і вкладати кошти в більш надійні та перспективні політичні проекти. Інакше їх підприємства, гроші та життя стануть здобиччю людей, що контролюють сьогоднішню владу та вибудовують антидемократичний режим.

Єдиний політичний майданчик, де Ахметов може потенційно зіграти у політику - це Донбас. Те, хто фінансує той чи інший проект, рано чи пізно стає відомим громадянам. Навряд чи, наприклад, у галичан викличе захоплення той факт, що господар Донбасу - Ринат Ахметов, вкладає гроші у національно-демократичний проект на заході України. Для нього та багатьох інших українських мільярдерів єдині доступні ідеї - це ініціативи зі східною пропискою. Все це - серйозна загроза для Віктора Януковича та ПР. Це вже не просто чиясь амбіція, це - незупинний тренд в українській політиці.

Переїзд відомого бізнесмена - месседж для інших олігархів та звичайних бізнесменів. Більше нічого не може гарантувати безпеку у цій країні. Це також сигнал для серйозних іноземних інвесторів та усієї світової спільноти. Необхідно розуміти, що такі процеси відбуваються на етапі підготовки до виборів, об'єднання опозиції, формуванню реальної загрози втрати чи послаблення влади Януковичем та ПР. Уявіть масштаби економічних та політичних розправ, якщо владі вдасться виграти перегони та отримати безспірну більшість у парламенті. Європа відчує нову хвилію еміграції - еміграцію малого бізнесу, «єдинщиків» та крупного капіталу. Адже не секрет, що «родина Президента» вибудовує оригінальну сімейну форму соціалізму, коли країна, за задумом, має належати виключно родичам президента. Україна перетворилася на сімейний бізнес Віктора Федоровича.

Так чи інакше, але Ринат Леонідович Ахметов, через неуважність депутатів ВРУ та пильність фотокорів Лівого берегу презентував новий «політичний офшор», куди за прикладом досвідченого та успішного колеги, направиться згодом вся бізнес-еліта України. Через десятки років про новоспечених громадян Великобританії будуть говорити як про представників чергової хвилі політичної чи економічної еміграції, еміграції з «зони політичного лиха» до території свободи та безпеки Європи.

Відверто кажучи, філософія української олігархії не здивувала: жодного натяку на патріотизм та наміри боротися за майбутнє країни. Тепер, абсолютно зрозумілі витоки таких млявих темпів модернізації промисловості та забезпечення умов для енергозбереження, екології, тощо. Гасло учорашніх «активістів» приватизації «гроші, дітей, дружин у офшор!». Уявіть собі цинізм та ставлення до простої людини, того, хто перетинає кордон з мільярдами зекономленими на зарплатах хворих, голодних та пригнічених селян, шахтарів, металургів. Вони відпливають на човні з тонучого корабля, на якому нічого не загрожує тільки одній родині - родині Януковича.

Владимир Иванов Владимир Иванов , Лидер общественного движения «Возрождение Полтавщины»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram