Хвиля популізму перед відпочинком

В час коли депутати займались прийняттям популістського закону 1558-1, яким задовольняються інтереси виплати валютних кредитів невеличкої групи людей за рахунок всього населення країни, було ухвалено кілька важливих ініціатив, що продовжать здійснювати реформи в Україні.

Так, було прийнято довгоочікуваний Закон Про Рахункову палату, яким її діяльність буде вдосконалено до європейських стандартів, а процедура обрання керівника деполітизована. Відтепер керівник обиратиметься серед членів Рахункової палати ними самими. За прийняття Закону проголосувало 255 народних депутатів, найбільше серед яких підтримали фракції Самопоміч та Народний Фронт - 90% від складу, Батьківщина надала 84%, а Блок Петра Порошенка 77% від загального складу фракції.

Прийнято довгоочікуваний Закон який відкриває українцям можливість подавати петиції до органів влади (2299 - щодо електронної форми звернення та електронної петиції). Відповідно до прийнятого Закону планується створити механізм подання звернень в електронній формі, а також новий інструмент звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування як електронна петиція. Загалом «за» прийняття Закону проголосувало 228 депутатів, майже у повному складі підтримали Радикальна партія та Самопоміч - 90%, а також Народний Фронт - 85%. Жодного голосу не дали фракції Опозиційний блок, Воля народу та група Відродження.

Також у І читанні прийнято законопроект 2087a щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції. Метою законопроекту є значне зниження корупційних ризиків, установлення запобіжних заходів щодо зловживання процедурою оскарження під час проведення процедур державних закупівель, збільшення рівня конкуренції шляхом спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу, приведення системи державних закупівель до міжнародних стандартів тощо. За прийняття законопроекту проголосувало 271 народних депутатів. Найбільшу підтримку надала фракція Радикальної партії - 100%, Самопоміч - 93%, Батьківщина та Народний Фронт - 84%. Жодного голосу традиційно не дали Опозиційний блок та груп Відродження.

Детальніше про голосування можна прочитати в інфографіці.

Новою небезпекою є законопроект 2971-1 щодо спрощення регулювання виробництва та обігу пива, удосконалення окремих положень щодо продажу пива та інших алкогольних напоїв. Автори цього проекту пропонують дозволити рекламу пива, яка є головним інструментом збагачення пивної галузі за рахунок залучення до споживання широких верств населення, переважно молодого покоління. Також пропонується дозволити продавати пиво та горілку в будь-якому приміщенні, аби воно було в 101 метрі від навчального закладу, а якщо площа більша 20 кв. м. - в 1 метрі від нього.

Вкотре у порядку денному залишаються небезпечні законопроекти про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України (№2567 та №2568), якими пропонується нав’язати громадянам додаткові послуги. Детальніше про ці законопроекти можна прочитата в статті Втрачені можливості для реформи та в інфографіці нижче.

У передостанній робочий тиждень сесії, станом на 3 липня, парламент прийняв 49 законів, запропонованих ініціативою та експертами Реанімаційного пакету реформ. Для детального ознайомлення із списком пріоритетрів діяльністю ініціативи читайте Дорожню карту реформ 2015 року.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram