Ми не дозволимо створити земельний ломбард для іноземців під виглядом допомоги фермерам

В середу на позачерговому засіданні Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроект «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Фракція «Батьківщина» була різко проти цього законопроекту, адже, на нашу думку, він не має жодного відношення до підтримки фермерства, а є прикладом нахабного лобізму та корупції.

А зараз пройдемось по пунктам цього закону:

1. З шістнадцяти сторінок Проекту тринадцять присвячені питанням організації управління Фонду та розподілу дивідендів.

2. Проект не містить жодних правил надання гарантій фермерам, а також їх майнової відповідальності при настанні гарантійного випадку.

3. Головним завданням цього закону є легалізація працевлаштування іноземців в Раду Фонду та витрачання бюджетних коштів на найм міжнародного агентства працевлаштування.

4. Розпорядчі функції за цим законом здійснюватимуться Правлінням Фонду, яке перебуває під контролем Ради Фонду.

5. Раду Фонду складатимуть п’ять членів, з яких лише один - зі сторони держави. Рішення Ради Фонду приймаються простою більшістю голосів (трьома).

6. Проект не передбачає права «вето» на рішення Ради Фонду з боку представника держави.

Структура, запропонована цим законопроектом ніколи в світі не застосовувалась адже фактично пропонує приховану приватизація бюджетних коштів та державного майна, а також створює правову колізію щодо норм прийнятого земельного законодавства. Уряди країн, які відстоюють національні інтереси, ніколи не пішли б на подібний крок! Фонди підтримки фермерства в ЄС створюються виключно як неприбуткові, не передбачають розподіл дивідендів, мають публічний статус та використовують виключно бюджетні кошти або кошти грантодавців. Жодних ідей про «державно-приватне партнерство» країни ЄС не використовують.

Ну і, як кажуть, «вишенька на торті»!

Будь-який приватний фінансовий фонд створюється для отримання прибутку. У випадку цього Проекту він відіграватиме роль своєрідного ломбарду, в який закладатиметься українська рілля. І хоча ломбарди люблять короткі гроші, для швидшого отримання доходів, у цьому випадку прибуток надзвичайно коштовний — українські чорноземи. І хоча все що стосується земельного питання в Україні знаходиться під пильним контролем опозиційних депутатів, в тому числі Батьківщини, і швидко продати ми її не дали, для того і пишуться подібні законопроекти, які переслідують довгострокові надії інвесторів на поступове опанування землями України. В тому числі в обхід недавно прийнятого земельного закону.

Вадим Івченко Вадим Івченко , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram