ГлавнаяБлогиБлог Тараса Кузьо

Вашингтонський інсайдер-2: республіканці та Україна

Сьогодні вже немає сумнівів у тому, що Росія втручалась у президентські вибори в США 2016 р. Змова між виборчим штабом Трампа і Росією поки не доведена, однак також виглядає правдоподібною. Проте перетворення Республіканської партії США на проросійську політичну силу – міф. Парадоксально, але Дональд Трамп поводить себе набагато більш дружньо до України, ніж Барак Обама, який – не варто забувати – почав свій перший президентський строк із «перезавантаження» стосунків із Росією лише через рік після російського вторгнення в Грузію.

Яскравим свідченням цього стала цьогорічна Конференція консервативної політичної дії (Conservative Political Action Conference, CPAC), що відбулася у Вашингтоні 21–24 лютого. Учасники цих щорічних триденних зборів найбільш колоритних представників консервативного руху не цуралися висловлювати підтримку Росії в минулому. Однак цьогорічна конференція мала зовсім інший тон. На це вказала і виставка від Українського товариства економічних свобод (Ukrainian Economic Freedoms Foundation, UEFF), що підтримує встановлення пам’ятника колишньому американському Президенту Рональду Рейгану в Києві, і церемонія підписання книги журналіста “Washington Times”, чия колонка “Beyond the Curtain” містила матеріали про російського борця з корупцією Олексія Навального і мирний план Президента України Петра Порошенка, озвучений на цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки.Республіканська партія бореться з російською агресією не тільки на словах. Багато американських експертів зі стосунків США з Україною підтвердять, що адміністрація Трампа і 155-е скликання Конгресу надають Україні найбільший обсяг підтримки з часу здобуття Україною незалежності в 1991 р.

Демократи контролювали Білий дім і обидві палати Конгресу, коли в грудні 1994 р. було підписано Будапештський меморандум, що надав гарантії безпеки Україні, а також Білорусі та Казахстану, за приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У підсумку Президент США Білл Клінтон, спікер Палати представників Том Фолі та лідер більшості в Сенаті Джордж Мітчелл (усі – демократи) відплатили Україні за її відмову від ядерного арсеналу порожніми обіцянками. Коли Росія порушила територіальну цілісність і державний суверенітет України в 2014 р., Президент Барак Обама, також демократ, підвів українців. Пуста риторика Обами не дала Києву очікуваної допомоги в питаннях оборони чи задоволення його енергетичних потреб. Як відзначають нинішні посадовці у Вашингтоні, українська команда Обами просто переклала вирішення проблеми російської агресії проти України на плечі своїх наступників.

Незважаючи на початкову підтримку дій Москви та російської окупації частини української території з боку Президента Трампа, протягом наступних років його адміністрація та Конгрес почали демонструвати усе більшу прихильність до України.

У питаннях безпеки Вашингтон ніколи і близько не надавав такого обсягу допомоги Україні, як зараз. Адміністрація Трампа погодила продаж Україні 210 протитанкових ракетних комплексів американського виробництва («Джавелін») на додаток до продажу снайперських гвинтівок і спорядження. Контрольований республіканцями Конгрес підтримав це рішення ще в 2014 р., однак тоді адміністрація Обами відмовилась постачати Україні летальну зброю. Крім того, Агентство передових оборонних дослідницьких проектів, що входить до складу Пентагону (DARPA), співпрацює з українськими збройними силами, аби спільно протидіяти російській гібридній агресії.

Вашингтон також погодив продаж вугілля, яке видобувають у Пенсильванії, українському державному підприємству «Центренерго», що стало значним внеском в енергетичну незалежність України. За свідченнями “Reuters”, «вперше в українській історії американський антрацит допомагає українцям освітлювати та опалювати власні будинки протягом зими, що стало результатом угоди, яка дала змогу покращити стосунки офіційного Києва з Президентом Дональдом Трампом». Американська допомога енергетичній незалежності України від Росії і надалі сприятиме зближенню Вашингтону і Києва.

Економічні зв’язки двох країн також посилюються в часи президентства Трампа і Порошенка. “General Electric” нещодавно підписав угоду вартістю в 1 млрд доларів з «Укрзалізницею» на поставку 30 дизельних локомотивів. За повідомленням “The Financial Times”, ця «угода свідчить про зусилля Києва переорієнтувати власну економіку на Захід після анексії Криму Росією в 2014 р. і подальшої війни». Як і американське вугілля, яке купує Україна, локомотиви буде вироблено в Пенсильванії. Саме від цього штату великою мірою залежатиме здатність Президента Трампа виграти перевибори у 2020 р. Придбання локомотивів із такого важливого штату також допоможе Україні налагодити стосунки з республіканцями.

Експерти з торгівлі очікують, що протягом 2018 р. США й Україна посилять співпрацю, в тому числі завдяки новим угодам з продажу енергоресурсів і машинобудівної продукції. Американці правоохоронці, натомість, сподіваються на допомогу Києва у розслідуванні кіберзлочинів, таких як від крадіжка особистих даних чи порушення інтелектуальних прав.

У той час як Москва продовжує ізолювати себе від США і Європи, Вашингтон потребуватиме подальшого налагодження стосунків із Києвом для забезпечення регіональної співпраці у сфері економіки й безпеки у найближчому майбутньому. Тоді як Сенат, скоріше за все, залишиться під контролем республіканців і після виборів 2018 р., у Палаті представників більшість майже напевне здобудуть демократи. Можна сподіватись, що чинна лідерка демократичної меншості Ненсі Пелосі винесе уроки з провалів адміністрацій Клінтона й Обами та продовжить лінію підтримки України, яку обрав спікер Палати представників Пол Раян. Варто очікувати, що адміністрація Трампа й надалі підтримуватиме офіційний Київ, незважаючи на можливі втрати республіканців в будь-якій із палат, особливо зважаючи на триваюче розслідування російського втручання в американські вибори, яке очолює Спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

Тарас Кузьо Тарас Кузьо , професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram