ГлавнаяБлогиБлог Степана Гавриша

Підрив свободи Шустера

Із Савіком намагались розібратись усі. Від Кучми - аж до нинішнього гаранта конституційних прав і свобод. Головна з яких – свобода слова. Вона єдина, яка залишилася в українців серед великого переліку втрачених ними привілеїв демократії. Шустер, хочемо ми того чи ні - невід’ємна і важлива складова права на вільне слововиявлення в Україні.

Фото: Макс Левин

Дуже дивно, що Шустеру заборонили працювати. Як журналісту в Україні. І саме в час приїзду Вікторії Нуланд. Аби промовчала. Вона колись безстрашно підсипала «печеньки» в котел революції Майдану. Хоч її адміністрація більш за все бажала: зберегти при владі Януковича. Для ефемерної стабільності. Бо українці реально ще до істинної демократії не здатні. Не виключено, що зараз, будь-за-що до перевиборів Обами, Держдеп намагається не тільки зберегти президента Порошенка, але й не допустити розпалювання внутрішніх революційних процесів через його нищівну критику. З єдиною метою – якось заліпити розірвану артерію на нозі української держави «скотчем Мінська-2».

За повідомленням депутатки «Самопомочі» Вікторії Войцицької помічниця Обами на зустрічі із представниками фракцій висунула їм жорсткий ультиматум – прискорено капітулювати перед Москвою: через зміни до Конституції створити «воєнну автономію» на Сході; вже в травні прийняти й інші закони та зміни до них – відносно місцевих виборів на Донбасі і повної амністії бойовикам; у серпні – провести вибори, а до кінця цього року «імплементувати Мінські угоди». Ніякої альтернативи. Пані Нуланд не приховує, що «Мінськ поганий», але «українська держава на нього погодилася». Вона також, від імені свого Уряду заявила, що Україні в цьому присмутньому випадку ніяких гарантій ніхто не дає. В тому числі, «що російські війська добровільно покинуть територію України і буде відведено важке озброєння». Може це репетиція перед згодою на створення «Халіфату» поки що неприйнятної ІДІЛ? Якщо цього Україна не зробить, то ніяких фінансових гарантій США не дадуть. Це може призвести до краху у співпраці з МВФ. Плюс – проведення «ринкових реформ, узгоджених з МВФ», на які потрібен невизначено великий час. Навіть, якщо за них візьметься нова польська «команда реформаторів». На чолі з Бальцеровичем. Бо відставлена, грузинсько-інтернаціональна, глибоко провалилась в невідомість, якщо не рахувати «буревісника» - Саакашвілі. Тільки при таких односторонніх діях України «в червні санкції проти РФ продовжать ще на 9 місяців – до січня 2017 року». Якщо ні, - знімуть і повернуть в «Сім’ю». Жодних гарантій на якесь розширення євроінтеграційних процесів, підтримка безпеки України НАТО і США. Як і повна відсутність будь-яких великих наговорених в «стилі плану Маршала» планів-проектів щодо відновлення економіки. Як України, так і вщент зруйнованого Донбасу. Нічого. Навіть брехливих обіцянок.

Все очікувано. Саме про це в Калінінграді, не так давно, 6 годин Нуланд говорила із Сурковим. Архітектором війни на Донбасі. Тепер вона донесла до національного маргінального політичного класу рішення, яке прийняли Обама з Меркель, нещодавно відкриваючи ярмарку в Ганновері і домовляючись про управління світом через підготовку Угоди про вільну торгівлю між США і ЄС та розширення Трансатлантичного торгово-інвестиційного партнерства (ТТІП). Здати Україну Кремлю. З ними, вочевидь, буди солідарні, присутні тут, і лідери Великобританії, Франції та Італії. Для США і ЄС дуже важливо, одночасно визначитись до Варшавського саміту НАТО (8-9 липня) із статусом Росії: ворога, суперника чи партнера. Консультації з нею в рамках спільної натівської комісії вже розпочалися.

Нуланд своєю жорсткою безкомпромісністю і непоступливістю показала провал зусиль тандему Меркель-Олланда і рішучість Білого дому швидко завершити «Мінськ-2». Доля України – це найменше, що цікавить глобальні еліти в їхній стратегії управління світом.

Савік, який постійно збирає голосний і опозиційний до влади майдан політиків та громадських лідерів, як не дивно, може все змінити. Його бояться на Банковій. Виходить, що найбільше. Харизматичні ток-шоу цього унікального журналіста, вже не раз тримали всіх у напрузі. Як владу, так і суспільство. Не випадково, за посадою за нього замовила лишень одне слово представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуна Міятович. Вона закликала «гарантувати, що права журналістів захищені і Шустеру дозволено вільно та безпечно працювати». Але той не повірив і почав голодування. Допоки йому «не вернут право работать в Украине… Я патриот Украины. Я не хочу, чтобы в Европе воровали, я не хочу, чтобы в Европе издевались над людьми, и я не хочу, чтобы в Европе были войны». Саме він, а не примхливі бюрократи, зараз виступає від «чесної Європи», яка дійсно прагне союзу з Україною.

Шустер став «на стежку війни» і викопав томагавк. Він не зреагував на пропозицію мера Кличка, який, після падіння із мініатюрного ровера, став якимось просвітленим, щедро запропонувавши комунальну ТРК Київ для «Свободи Савіка». Це виклик гаранту. Той, вчергове, включивши свою систему невпізнання «Стелс», переклав всю відповідальність на «відповідні служби, які в найближчий час мають вичерпати інцидент із Савіком Шустером». Типа, він ні при чому. Це стурбувало навіть прем’єра Гройсмана, який, на всякий випадок, дистанціювався від свого шефа сумбурною заявою, що «нікому не дозволено утискати свободу слова в Україні». Можна навіть подумати, що він пішов на свій перший конфлікт із президентом. Рано-чи-пізно він буде змушений це зробити. Аби зберегти себе.

Та знаменитий журналіст і ведучий став вже у бойову позу. Можливо, це його остання війна. Персонально із президентом України. І він не збирається її програвати: «Я не ожидал обмана от Петра Порошенка. Я ожидал, что это реально европейский человек… Я ему верил, мы все ему верили, а он оказался человеком вообще не европейским. У него понимание: кто против меня – тот против нас. У него абсолютно сталинское понимание, но с оффшорами… Для меня человек, который перешел черту – это гарант Конституции Украины».

Ще ніхто із відомих, публічних людей так жорстко і зло не критикував Порошенка. Якщо зважити, що особистий рейтинг у Шустера значно вищий, аніж головного українського очільника, то це є серйозною загрозою для його іміджу і репутації. Перш за все – міжнародної. Можливо це й і збіг, але Брюссельський саміт Україна-ЄС з 19 травня перенесено на невизначений термін: «українському Уряду необхідно більше часу для проведення реформ». Нас заштовхують головою вперед у вузьку лисячу нору.

У минулому, 30.04.2014 року, між Шустером і Порошенком, в прямому ефірі вже відбувся діалог-дуель, де телеведучому добре дісталося від майбутнього президента. Саме тоді Петро Порошенко сказав фразу, яка сьогодні буде постійно його тримати під високою електричною напругою: «Я є прихильником свободи слова… Я віддам життя, аби була ваша програма». Це політичний безповоротний вексель. Прийшов час платити по його рахунках.

Все сплутала Вікторія Нуланд. Якби не її підтримка неконституційно обраного Уряду і в неконституційний спосіб призначеного прем’єра, то війну президента із журналістом Шустером можна було би вважати проявом диктатури і клептократії, в якій вона звинувачувала українську владу перед американським Сенатом. Але саме її контраверсійні меседжі дають владі особливу впевненість на переслідування своїх політичних та інтелектуальних опонентів. Ще гірше, що заявляючи про «відданість адміністрації США принципам терцілісності, суверенітету і непорушності кордонів України», вона, одночасно, вимагає від імені Уряду США, в односторонньому порядку виконати «Мінські домовленості». Але ті, якраз, руйнують українську державність і не дають жодних шансів українцям на їх гарячі прагнення до свободи і незалежності.

Можливо це заклик і до бунту, до боротьби, до «крові героїв і тиранів, якою має, час-від-часу, поливатися дерево свободи». Бо без цього воно засохне, а американці воювати за свободу українців, проти їхньої волі і при великому бажанні капітулювати перед агресором, не збираються. Його автор, 3-й президент США Томас Джефферсон, сказав і в підтримку Савіка Шустера: «Моя Батьківщина – там, де є свобода, а інакомисліє є вищою формою патріотизму».

…Врешті Нерон спалив Рим. Аби розправитися з надоїдливими християнами. Це одразу дозволило йому конфіскувати усе майно багатих сенаторів і почати репресії «за образу величі». На тлі повної байдужості населення і армії. Тому, безумний імператор правив аж 14 років. Проти ще більш божевільного Калігули, який ледве протримався 3 роки. За перемоги у всіх без виключення різноманітних шоу-змаганнях Нерон отримав від наляканих суддів 18 тис. вінків. Бунтівного Сенеку, який виховував його з 12 років, він змусив разом з дружиною перерізати собі судини. До смерті.

Влада іноді до невпізнанності змінює гарних людей і перетворює їх у імператорів, диктаторів, месій і плутократів. Тоді вони будують державу виключно для себе і свого оточення, перетворюючи всіх нас тільки на політ-економічний ресурс. Для легітимності, наживи і слави. На пряме запитання Шустера, у його відомій програмі: «Ви – олігарх?» Петро Порошенко твердо відповів – «Ні». При цьому він сказав: «Ваші передачі – неправда або брехня. А російська агресія розпочалася із блокади «Рошена»… Одразу після обрання президентом я продам бізнес в Росії». Ми всі повірили. Шустер тільки тепер сказав прямо, що нас обдурили. Даючи зрозуміти, що обман, маніпуляція нами і державою є найбільшою загрозою нинішнього часу для всього українства і його проти річної історії.

Втратимо Савіка Шустера - втратимо частину себе, яку вже не відтворить ніяка еволюція.

Степан Гавриш Степан Гавриш , Директор «Інституту політичної кризи»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram