ГлавнаяБлогиБлог Сергія Назаренка

Справу «диктаторських законів» 16 січня успішно злито

16 січня цього року закінчився строк на притягнення до кримінальної відповідальності всіх фігурантів справи «тиранічних» законів. Генеральна прокуратура України вчергове показала свою принциповість та послідовність і мужньо та войовничо злила справу.

Фото: Сергей Нужненко

Хронологія подій. 16 січня 2014 року Верховна Рада України прийняла ряд законів, які з легкої руки ЗМІ були названі «диктаторськими». Не будемо вдаватися у подробиці наскільки вони шкодили демократії, про це можна прочитати у минулорічній публікації. Поговоримо про факти.

Факт перший. 28 квітня 2014 року Генеральна прокуратура за ознаками статей 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем) та 366 (Службове підроблення) відносно Першого заступника Голови ВРУ Калєтніка І.Г. та Голови лічильної комісії ВРУ Олійника В.М., а згодом до цієї справи у якості підозрюваних були додані Єфремов комуніст Гордієнко та ще 9 членів лічильної комісії від Партії Регіонів.

Факт другий. 13 травня 2014 року Верховна Рада України Законом України № 1261-VII здійснила часткову декриміналізацію злочинів, визначених ст. ст. 364, 365 КК України. ГПУ інкримінувала підозрюваним по ст. 364 КК України, що їх дії потягли тяжкі наслідки у вигляді немайнової шкоди, а саме: тілесних ушкоджень мітингувальників та масової загибелі людей. А з 13 травня 2014 року тяжкими наслідками у статті 364 вважаються такі наслідки, які у двісті п’ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Тобто тяжкими наслідками відтепер являються лише ті наслідки, якими завдана матеріальна шкода. Якщо ж зловживання владою або службовим становищем потягло немайнові наслідки у вигляді тілесних ушкоджень, загибелі осіб то склад злочину, передбачений ст. 364, в такій ситуації відсутній.

Висновок перший. Фігурантів справи законів 16 січня можна притягати до відповідальності лише за підроблення протоколу голосування, тобто по 366 статті КК України – службове підроблення.

Факт третій – час. Стаття 49 Кримінального Кодексу України передбачає, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Відповідно до наведеної у статті 12 КК України класифікації злочинів, ст. 366 Службове підроблення як раз відноситься до злочинів середньої тяжкості.

16 січня 2017 року як раз минули 3 роки з дня вчинення інкримінованого злочину.

Висновок другий. Фігурантів справи не можна притягувати по

ст. 366 КК України у зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Що залишається? Залишається спостерігати трагікомедію у Печерському суді по затягуванню винесення судом рішення по справі, але якщо раніше її затягували підозрювані, то тепер її почнуть затягувати прокурори, адже відверта неспроможність довести до кінця таку важливу справу боляче вдарить по рейтингу Генерального піар-прокурора Луценка.

Сергій Назаренко Сергій Назаренко , Виконавчий директор Аналітичної групи «Левіафан»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram