ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Як банки крадуть наші депозити

Українці масово почали забирати свої гроші з банків. На сьогодні їм повернули 140 мільярдів гривень, що стало наймасштабнішим відтоком депозитів з 2001-го року. Невідомо, скільки ще українці хотіли забрати, адже банки не так вже й охоче повертають те, що належить не їм.

Фото: Макс Левин

Майже 350 мільярдів гривень та 18 мільярдів доларів українці довірили банкам, поклавши гроші на депозит. Проте масове банкрутство банків та часті випадки неповернення вкладів, змусили людей забирати свої гроші назад. Лише за 2014-ий та не повний 2015-ий НБУ визнав неплатоспроможними понад 40 банків. Шукати правди обдурені українці йдуть до суду (інколи ця «Мекка корупції» стає на сторону простих людей). І от коли на руках є рішення суду, яке зобов’язує банк повернути депозит починається найцікавіше. Тим паче, коли таких рішень не один-два, а цілі сотні. Тоді-то банкіри просто плюють на свої зобов’язання та звалюють за кордон.

Як показує українська практика, якщо нереально знайти екс-президента та його сім'ю, то про банкіра мова навіть не йде. У розбитого корита лишаються тисячі вкладників.А тепер давайте подивимось на таку ситуацію. Якщо клієнт заборгував банку навіть мізерну суму, то за кордон йому – зась. То що ж це за несправедливість?! Не дарма говорили, що хто краде по-маленькому може побачити Магадан, а хто по-великому – Лондон та Париж. Таким чином, аби банкіри не побачили лондонів і парижів, я запропонував такі зміни. Вніс до Верховної Ради законопроект, який заборонить громадянам України та іноземцям, які є головами рад банків, головами правління, власниками чи кінцевими бенефіціарами, виїжджати закордон. Це стосується тих банкірів, які не виплатили депозит та по ним набуло чинності рішення суду.

Щодня я проходжу повз Національний банк і бачу десятки ошуканих людей. Хтось не може виплатити валютний кредит, хтось хоче нормального курсу валют, а хтось - вимагає повернути депозит. Згадується мені МММ. Таке враження, що у нас покоління чи ціла країна ошуканих. Всі на нас постійно наживаються. Час покласти цьому край.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram