ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Держава проти аптечної мафії: хто кого?

Здоров’я за гроші не купиш. Але щорічно українські аптеки заробляють близько 30 мільярдів гривень. Цього року їх прибуток збільшиться чи не на 20%. На руку аптекарям зіграє курс долару, пізній опалювальний сезон, а також попит на медикаменти через військові дії на Сході. Заробляють аптекарі мільярди і на шалених націнках. Деякі експерти називають цифри у 200-300%! Не гребують і підробками. Як вам 50 міліграм крейди за 50 гривень?! Тому, аби захистити українців від аптечної мафії, я зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про націоналізацію аптечних закладів». Особливо зрадіють цьому пенсіонери, які несуть в аптеки до 50% своєї жалюгідної пенсії!

Фото: Макс Левин

За всі роки незалежності обсяг виробництва ліків в Україні зріс майже втричі. Відповідно збільшилась і кількість аптек. Тепер на кожній вулиці знаходиться по 5-10 аптек. Складається таке враження, що живеш в країні хворих людей. І народна мудрість, що на чужій біді щастя не побудуєш, у нас не працює. Навпаки, на здоров’ї українців вдається заробляти мільярди.

Фармацевтичний і аптечний бізнеси завжди були прибутковими. Але відсутність дієвого контролю за ціноутворенням, призвело до того, що націнка на ліки деколи складає 200-300%. І це не заважає ціні все одно зростати. Якщо врахувати, що 70% ліків на ринку імпортного виробництво, то на їхню вартість впливає і коливання курсу валют. І якщо долар з початку року подорожчав на 30%, то ціни на ліки подекуди на 130%.

Займатися цією проблемою має Антимонопольний комітет України та Державна служба України з лікарських засобів. Але замість їхньої роботи, ми бачимо лише змову учасників ринку лікарських засобів для виманювання грошей з населення.

Ще одна проблема, з якою ми стикаємося, але навіть не здогадуємося про неї. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 10-20% ліків у світі – підробка. В Україні ця цифра набагато вища. Деякі експерти говорять про 40% контрафактної продукції на ринку. І це при тому, що за фальсифікацію медичних препаратів передбачена кримінальна відповідальність строком від 3 років позбавлення волі і аж до довічного ув’язнення.

Миритися з цим не можна! Нас обкрадають, нас труять і ми мовчати не будемо. Я зареєстрував законопроект «Про повернення у державну власність (націоналізацію) аптечних закладів, які перебувають у власності фізичних і юридичних осіб». За умов порушення трьох умов аптеки будуть націоналізовані: грубе порушення законодавства про захист економічної конкуренції, порушення процедури ціноутворення, продаж підробок. За результатами перевірки Міністерство охорони здоров’я буде готувати подання до Уряду, який і буде видавати постанову про націоналізацію. Якщо ж власник аптеки не хоче розставатися зі своїм бізнесом, то він може подати план заходів для усунення недоліків, який має бути реалізований протягом 30 днів. Якщо ж все таки аптека перейде у державну власність, то в подальшому вона може передаватися в оренду іншим власникам. Тільки так ми зможемо гарантувати українцям право на доступні та якісні ліки.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram