ГлавнаяБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Зневіра та створення Антикорупційного суду

Вже другий тиждень спостерігаю за черговою хвилею паніки довкола створення Вищого антикорупційного суду. Спочатку ледь не на кожному кроці розповідали, що Верховна Рада не здатна схвалити необхідну для створення ВАКС законодавчу базу. Потім, що закони не відповідатимуть вимогам міжнародних партнерів і майбутній суд не буде дієвим.

Фото: 24 Канал

Зараз, після того, як ухвалили всі необхідні закони та зміни до діючих законів, і офіційно розпочали конкурс, почали лунати твердження, що конкурс до Антикорупційного суду ледь не зірвано, бо і обирати не буде з кого і претендентів менше за кількість вакантних посад. Звідки стільки зневіри? І це при тому, що останній строк подачі документів - 14 вересня. Якщо ж документи для участі у конкурсі направлятимуть поштою, то саме відправити їх мають не пізніше 14 вересня, а Вища кваліфікаційна комісія отримати їх може і 19 вересня.

На даний час для участі у конкурсі на 27 суддівських крісел ВАКС документи подали 24 претенденти, а на 12 посад в Апеляційній палаті - 4. За даними все тієї ж ВККС, наміри взяти участь в конкурсі до Вищого антикорупційного суду попередньо задекларували 610 кандидатів, а до Апеляційної палати - 127 претендентів. Для цього вони реєстрували свої наміри та заповнили спеціальну форму на сайті ВККС.

Навіть, якщо документи подасть половина кандидатів від тих, що задекларували свої наміри, як це було під час конкурсу до Верховного Суду, то претендентів буде більш ніж достатньо для проведення ефективного відбору. І тут варто відзначити, що деякі кандидати в судді ВС, які успішно пройшли конкурс, ухвалювали рішення брати в ньому участь саме в останню мить і протягом останнього тижня збирали документи. Тому цілком ймовірно, що найбільше заяв надійде в останній тиждень з 10 по 14 вересня та поштою за декілька днів після цього.

Крім того, кандидати не поспішають подавати документи, бо незважаючи на оманливу легкість цього етапу, для багатьох він вирішальний. Формування пакету необхідних документів вже є своєрідною перевіркою кандидатів на уважність і точність і навіть дрібна помилка може коштувати подальшої участі у конкурсі. Так, з 846 учасників, які подавали документи минулого року для участі в конкурсі до оновленого Верховного Суду, 193 не пройшли етап саме перевірки пакету документів. І як результат - не були допущені до наступних етапів, хоч і мали достатній фаховий рівень.

Тому чекаємо завершення строків подачі документів, і вже потім робитимемо аналіз. Краще не поспішати, сім разів перевірити та один раз подати документи, щоб потім не шкодувати. Тим паче, що в Україні багато гідних кандидатів, які мають всі шанси стати суддями новоствореного Вищого антикорупційного суду.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram