Судова реформа підвищила статус адвоката

Я багато спілкуюсь з колишніми колегами – зараз фаховий адвокат завдяки судовій реформі, як би її не критикували, суттєво посилив свої позиції у процесі. Навіть п’ять років тому і сьогодні – це зовсім різні фігури. І зараз адвокатів бояться правоохоронні органи, а суди прислухаються до них. Якщо раніше роль адвоката у судовому процесі зводилась до формальної участі, то зараз фаховий адвокат здатен розбити будь-яку справу, якщо вона не буде нормально підготовлена і не матиме достатньої доказової бази.

Фото: Тамара Шевчук

Однак для розширення прав адвокатів та посилення гарантій їхньої професійної діяльності необхідно ухвалити нову редакцію закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Крім того, після внесення змін до Конституції, виникла необхідність привести у відповідність до Основного закону і законодавство, що регулює діяльність адвокатів.

Це питання дуже довго обговорювалось та дискутувалось, тому що разом із розширенням прав адвокатів необхідно говорити і про посилення їхньої відповідальності. Кожен, хто береться захищати фізичну чи юридичну особу у суді повинен мати можливість виконувати роботу фахово, проте і розуміти усю повноту відповідальності за непрофесійні дії. Наприкінці минулого року робоча група з реформування адвокатури при Раді з питань судової реформи затвердила нову редакцію відповідного законопроекту. До раніше представленого законопроекту за результатами обговорення з українськими адвокатами та європейськими експертами були внесені кардинальні зміни. Зокрема, за його словами, був удосконалений інститут адвокатської таємниці та адвокатського запиту, скасовано проведення стажування адвокатів в існуючому вигляді та удосконалено інститут дисциплінарної відповідальності - передбачено догани та грошові стягнення.

Сподіваюсь, найближчим часом законопроект надійде до парламенту і його ухвалення буде оперативним, бо судова реформа без реформи адвокатури не є повноцінною.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram