Великі ризики малих бізнесів

Перед багатьма підприємствами малого і середнього бізнесу (МСБ) 2020 рік поставив майже шекспірівське питання: «жити чи не жити». За оцінками експертів, в Україні до 50% малого бізнесу перебуває під загрозою банкрутства. Не набагато краща ситуація й у світі. «Малий бізнес — важлива частина суспільства, і багато його представників зіткнулися з серйозними труднощами під час спалаху COVID-19», — зазначають у Facebook.

Фото: simply/Depositphotos

На підтримку МСБ заможні країни витрачають 10–15% ВВП. У США малий бізнес може подати заявку й отримати одноразово від 10 тис.дол. до 50 тис.дол. для покриття витрат на заробітні плати та оренду. Уряд Великої Британії реалізує масштабну програму запозичень для малих і середніх підприємств (Business interruption loan scheme). Це переважно держгарантії (держава забезпечує 80% суми кредиту), які, за оцінкою казначейства цієї країни, становитимуть 330 млрд фунтів стерлінгів, або 15% ВВП. У Гонконгу видають стабілізаційні кредити компаніям малого і середнього бізнесу, надають знижки до 75% на оренду муніципальної нерухомості. В Іспанії видають гранти МСБ і самозайнятим у сфері торгівлі та готельного бізнесу, а також передбачені субсидії на цифровізацію бізнесу, тренінги персоналу тощо. Уряд Австралії запровадив 15-місячний інвестиційний стимул (до 30 червня 2021 р.) для підтримки інвестиційної активності підприємств та економічного зростання в короткостроковій перспективі. Підприємства з оборотом менше ніж 500 млн австралійських доларів на рік матимуть право на підтримку у розмірі 50% від вартості їх цінного активу (eligible asset).

Фінустанови намагаються компенсувати відсотки або ж продовжити терміни кредитування. Наприклад, банки Великої Британії з 4 травня запустили «швидкі кредити» під 2,5% річних для підприємств МСБ, які постраждали від коронавірусу. Банки США видають бізнесу кредити до 2 млн дол. на 30 років за ставкою 3,75%, з відтермінуванням першої виплати на рік.

Великий бізнес також долучається до ініціатив з підтримки МСБ, і це не завжди пряме фінансування. Наприклад, соціальні мережі Facebook та Instagram у травні запустили нові функції, спрямовані на підтримку малого бізнесу в умовах пандемії коронавірусу COVID-19. У Facebook з’явилася функція «Публікації бізнесу поряд з вами» (Posts from Businesses Near You), яка покликана допомогти людям знайти оновлення від невеликих компаній, а бізнесменам — надати споживачам свіжу інформацію про свої послуги. Instagram, у свою чергу, анонсував появу наклейки «Підтримайте малий бізнес» для історій користувачів соцмережі. За задумом розробників, ця наклейка допоможе компаніям знайти нових клієнтів і залишатися на зв’язку з наявними.

Найбільше новозеландське агентство з дизайну вебсайтів та електронної комерції для малого і середнього бізнесу Zeald подарувало 500 безкоштовних вебсайтів електронної комерції місцевим невеликим компаніям, щоб допомогти їм здійснювати діяльність онлайн протягом карантинних обмежень.

Компанія онлайн-продажу квитків Quicket пропонує громадянам Південно-Африканської Республіки підтримати малі підприємства, які не можуть працювати під час карантину. Опція Quicket Pay It Forward проста у використанні та передбачає можливість для малого бізнесу звернутися до громадян за допомогою, а споживачам послуг — легко придбати ваучери або зробити пожертвування для улюбленої кав’ярні, салону краси тощо.

В Україні також розробляють програми підтримки МСБ.

Нещодавно запрацювала оновлена програма кредитування «5–7–9%», що дає можливість рефінансування кредитів під 0% протягом року. Розмір кредитного портфеля за цією програмою — 35 млрд грн. Також найближчим часом буде імплементована програма «Нові гроші», що дозволить мікро- і малим підприємствам залучати кошти під 3% на 2 роки.

Роботодавці з числа суб’єктів МСБ, які зупинили чи скоротили діяльність під час карантину, можуть отримати допомогу з часткового безробіття для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час. На це зі Стабілізаційного фонду Державній службі зайнятості України надано 6 млрд грн, з яких 1,3 мільярда — на виплату допомоги з безробіття і 4,7 млрд грн — на підтримку роботодавців. У травні продовжено мораторій на перевірки малого бізнесу, звільнення від сплати ЄСВ для ФОПів, ФОПи зможуть отримувати допомогу з часткового безробіття, яка також звільняється від податку на доходи фізичних осіб та військового збору, не будуть нараховуватися штрафи і пеня за прострочення споживчого кредиту, порушення податкового законодавства і законодавства з ЄСВ.

Але криза не скасовує можливостей, і золота ера інноваційної економіки України може починатися саме зараз, адже умови, створені коронавірусом, трансформують моделі споживання, онлайн-бізнес та підходи до управління економіками. Майбутнє за інноваційними бізнесами і гнучкими підприємцями. Наведу кілька прикладів підтримки інноваційних МСБ у європейських країнах.

Європейський Союз. Основою комплексної політики Європейського Союзу щодо МСБ є міжнародно-правовий документ — Акт з питань малого бізнесу для Європи (Small Business Act for Europe (SBA). Він пропагує принцип «спочатку думай мо про мале» (Think Small First) та сприяє підприємницькому настрою серед громадян ЄС.

Серед найбільш відомих інструментів фінансування інноваційного бізнесу в ЄС такі, як Європейський фонд стратегічних інвестицій (European Fund for Strategic Investments (EFSI), Програма Європи для малих та середніх підприємств (Competiveness of Small and Medium Enterprises, COSME), програма фінансування досліджень та інновацій ЄС «Горизонт 2020» (Horizon 2020). Остання — найбільша рамкова програма ЄС з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 млрд євро, розрахована на 2014–2020 роки. Пріоритетом цієї програми є допомога малим і середнім компаніям, які швидко розвиваються, досягти міжнародного рівня.

Швейцарія. У цій країні діє кілька державних програм зі сприяння кредитування інноваційних МСБ: чотири кооперативи для забезпечення гарантійними зобов’язаннями новостворюваний МСБ: BG Mitte, BG OST-SÜD, Cautionnement romand та спеціальний кооператив для жінок-підприємниць SAFFA Guarantee Cooperative for Women. Організації виступають поручителями за кредитами для МСБ до 500 тис. франків. Федеральний уряд покриває 65% суми в разі неповернення кредиту. Крім того, федеральні органи Швейцарії сприяють формуванню венчурного капіталу в рамках Федерального акта про венчурні компанії (RKG).

Велика Британія. У Великій Британії державна підтримка МСБ активізувалася з кінця 70-х років, коли уряд поставив завдання — надавати більш інтенсивну допомогу цьому сектору економіки та стимулювати його розвиток. Уряд працює за чотирма напрямами:

1. Удосконалення оподаткування.


2. Розробка законодавчих актів і роз’яснення їх положень.


3. Фінансова підтримка.


4. Розробка механізмів консультування і підтримки.


Важливу роль у стимулюванні розвитку малих підприємств відіграють бюджетна, податкова та кредитна політика держави. Для дрібних фірм встановлені знижені ставки податків, відтермінована оплата рахунків; баланс для розрахунку податку на додану вартість складається тільки після сплати своїх рахунків; система знижок при сплаті прострочених позик; пільги при стягуванні місцевого податку на майно. За урядовою «Програмою гарантування кредитів» велика частина (70–80%) кредитів, що надаються банками дрібному бізнесу, гарантується урядом.

У Великій Британії реалізується чимало програм та проектів, спрямованих на популяризацію та пропагування підприємницької діяльності. Для венчурних інвесторів у цій країні також передбачені великі пільги, зокрема 0% податку на дохід від продажу часток у венчурних компаніях або акцій таких компаній. До 10% на дохід від збільшення вартості належних інвесторам активів у венчурних компаніях (у Європі в середньому ставка податку становить 18,6%). Відсутність податку на спадщину, що являє собою такі активи.

Німеччина. Ще в 1998 році у Німеччині ухвалили урядову програму EXIST, що передбачає поліпшення ставлення до підприємництва в університетах та науково-дослідних організаціях, перетворення нових ідей та результатів досліджень у нові інноваційні компанії — стартапи (стипендії, консалтинг та фінансова допомога на старті бізнесу). За 10 років існування програми у Німеччині створено 13700 підприємств та 4300 нових робочих місць. Цю допомогу надавали у вигляді індивідуальних грантів, коштів на навчання і підготовку підприємців у інноваційній сфері.

Також у країні працює програма підтримки стартапів і їх пільгового кредитування в державних і комерційних банках (KfW, LBB, L-Bank). Крім того, уряд Німеччини впроваджує програму Industry 4.0, мета якої — повсюдне впровадження цифрових технологій та інноваційних рішень в економіку.

Для прикладу наведу лише деякі заходи стимулювання інноваційного розвитку МСБ:

1. Надання цільових безоплатних субсидій підприємствам, що опановують нові технології, на суму не більше ніж 54 тис. євро для придбання і монтажу нового технологічного обладнання та до 900 тис. євро на впровадження удосконалень на термін до трьох років.

2. Надання пільгових кредитів фірмам (до 50% коштів надає власник), річний оборот яких не більше ніж 300 тис. євро, що вкладають кошти в модернізацію підприємства, освоєння випуску нових товарів, заходи щодо раціонального використання енергії.

3. Надання до 100 тис. євро пільгових кредитів малим і середнім підприємствам, що вступають у промислову кооперацію з іншими фірмами.

4. Надання субсидій до 7,5% від вартості придбаного майна малим і середнім фірмам для придбання майна з метою енергозаощадження.

5. Дотації малим і середнім фірмам на наукові дослідження або розробку нової технології для виготовлення продукції у розмірі 30% від договірної суми проекту в межах 120 тис. євро тощо.

США. З метою забезпечення інноваційної діяльності, розвитку високотехнологічних галузей промисловості й здійснення науково-технічних розробок у США ухвалено ряд законів, що санкціонують фінансування спеціальних програм і використання ринкових механізмів, які стимулюють цю сферу діяльності.

Заходи стимулювання інноваційного розвитку МСБ:

1. Пільгове оподаткування фірм, що здійснюють НДДКР, у розмірі до 20% приросту витрат на ННДКР порівняно із середньорічним рівнем цих витрат за попередні роки.

2. Пільгове оподаткування до 20% витрат компаній на програми фундаментальних наукових досліджень, що виконуються університетами за контрактами з підприємствами. Вирахування з оподатковуваного доходу вартості апаратури та обладнання, яке безкоштовно передається компаніями університетам та науково-дослідним організаціям.

3. Пільговий режим амортизаційних відрахувань — термін служби обладнання до 3-х років, а для інших фондів — до 5 років.

4. Надання інвестиційного податкового кредиту, а саме зменшення податку на прибуток у розмірі від 6% до 10% загальної вартості інвестицій в устаткування.

В США не тільки університетам, а й суб’єктам МСБ дозволено реєструвати за собою права інтелектуальної власності на науково-технічні розробки, профінансовані з коштів грантів, виділених державою.

Це стимулює розвиток співпраці між університетами та бізнесом. У такий спосіб інвестори проявляють більший інтерес до фінансування інновацій та участі у венчурних проектах.

За розрахунками ексміністра економіки Тимофія Милованова, через кризу втратять роботу від 170 до 500 тис. осіб. Схожу цифру озвучив під час виступу в парламенті й очільник уряду Денис Шмигаль.

Для забезпечення цих людей роботою уряд розробив низку антикризових програм, серед яких програма «500 тисяч робочих місць», що передбачає створення 154 тис. робочих місць у ключових галузях — будівництві доріг та транспортній інфраструктурі. У сфері благоустрою — 150 тисяч робочих місць, у сільському господарстві — 85 тисяч робочих місць. Актуальна і важлива ініціатива. Водночас Україні також вкрай потрібні програми підтримки інноваційного бізнесу. Парламент готовий співпрацювати з урядом у цьому напрямі.

Олена Мошенець Олена Мошенець , народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram