Мінкульт хоче незаконно призначити в.о. гендиректора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

Конкурс на посаду генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника став полем битви між активістами та чиновниками з Мінкульту. Давно не відбувалося настільки відвертого дисбалансу в культурно-мистецькій сфері. Дисбалансу на фоні претензій, саботажу, можливостей фінансового гешефту та плюндрування законів.

Любомир Михайлина
Фото: Макс Левин
Любомир Михайлина

Хто не в курсі, нагадаю. Контракт з чинним генеральним директором Любомиром Михайлиною закінчився на початку вересня. Згідно з законодавством, нового керівника заповідника має обирати спеціальна конкурсна комісія, до якої увійшли три представники заповідника (які не є членами колективу), три представники від Мінкульту і три представники громадських організацій, які працюють у сфері культури.

На першому засіданні конкурсної комісії було ухвалене рішення про друге засідання, яке мало розпочатися 30 серпня 2017 р. о 14:00, де було би проведено обговорення кандидатур і відповідне голосування. Натомість у зазначений час прибуло лише 5 із 9 членів комісії. Троє представників від Мінкульту (один з яких підлеглий міністру культури, другий – міністру юстиції, а третій працює в системі уряду) не пришли, на надавши комісії жодних пояснень Зважаючи на те, що для кворуму необхідна присутність 6 членів комісії, засідання конкурсної комісії не відбулося.

На наступне засідання, 1 вересня, троє від Мінкульту також не прийшли. Оскільки на засідання не з’явилися члени комісії включені до її складу від Мінкульту, члени комісії спробували поспілкуватися з представниками міністерства . Державний секретар Мінкульту Карандєєв озвучив позицію органу – « на другому засіданні конкурсної комісії не було кворуму, тому Міністерство вважає, що конкурс не відбувся, з цієї причини пізніше буде оголошений новий конкурс». Хоча наказу Нищука про оголошення нового конкурсу з відбору нового гендиректора заповідника - не було. Прийшлось писати листа на міністра Нищука з вимогою розблокувати конкурс, замінивши членів комісії, що саботують роботу – Юрія Соболя, Романа Усенка та Володимира Купрія та дати можливість працювати.

Також в Міністерстві нам повідомили, що конкурс не відбувся і буде оголошений новий, але ніяких розпоряджень про проведення нового конкурсу міністр культури не підписував. І законом це не передбачено. Якщо ж таке розпорядження з'явиться, конкурсна комісія буде оскаржувати його в суді.

Наступне засідання 4 вересня також було нульовим – мінкультівці вперто ігнорують свою присутність.

 Головною причиною зриву конкурсу громадськість вважає лобіювання інтересів забудовників, які прагнуть «освоїти» прилеглу до Лаври територію. Через неможливість призначити «свою людину» через конкурс, Мінкульт збирається на невизначений термін призначити свого виконуючого обовʼязки гендиректора (без проведення конкурсу), а це, в свою чергу, може призвести до бажаної деякими посадовцями забудови прилеглої до Лаври території, до загрози збереженості заповідного фонду, а також до можливої втрати статусу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Наразі у Лаврського заповідника два виконуючих обов’язки : призначений чинним генеральним директором Любомиром Михайлина виконуючим обов'язки перший заступник Олександр Овчар та поставлений в обхід конкурсу Мінкультом Олександр Рудник. Останній був призначений від Мінкультури у вівторок.

Як Голова конкурсної комісії я звернувся до Генеральної прокуратури про притягнення до відповідальності через службову недбалість та зловживання посадових осіб міністерства. Те що відбувається сьогодні, в еру космічних технологій та антикорупційних реформ, виглядає дико й безглуздо. Тим паче, якщо головним анархістом виступає міністерство культури.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram