ГлавнаяБлогиБлог Олега Івченка

Горілка без пива – гроші в чиюсь кишеню?

Чому я вважаю, що підвищення акцизів не принесе додаткових надходжень в бюджет, а навпаки, спричинить збитки? Тому що галузь просто вмре. Збільшення акцизів втричі призведе до скорочення виробництва. Тож чому професійний лікар Тетяна Бахтеєва прагне захистити українців від пива, а по суті лобіює вигідний виробникам горілки законопроект, який призведе до заміщення пива горілкою і зростання рівня алкоголізму?

Фото: www.mediaport.ua

З великим здивуванням прочитав листа голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої на адресу міністра доходів та зборів Олександра Клименка, поширеного серед галузі останніми днями. Зокрема, у листі Тетяна Бахтєєва пропонує втричі підвищити акцизи на виробництво і розповсюдження пива. Аргументує поважна парламентар свою ініціативу (увага!) необхідністю боротися з алкоголізмом в Україні. Як не дивно, але жодним словом не згадується міцний алкоголь, зокрема горілка, що не може не викликати підозр в упередженості нардепа. Отже, горілка українців не робить алкоголіками, її за логікою пані Бахтеєвої можна не чіпати, а головний ворог нашого здоров’я – це пиво.

Як людина з фаховою освітою, Тетяна Дмитрівна не може не знати, що алкоголь в пиві з’являється природнім шляхом, тому напій не належить до алкогольних, а виділений в окрему категорію продуктів. Ще одна дивна новина – Тетяна Бахтеєва, яка ще влітку виступала за фінансову допомогу Охматдиту, жодним словом його не згадала – вочевидь, після того, як виробники пива в один голос заявили про готовність допомагати Охматдиту напряму а не через підвищення акцизів, питання добудови корпусів лікарні перестало турбувати пані Тетяну. Давайте розбиратися, чому ініціойований нею законопроект 2876 знову подається як порятунок здоров’я нації?

Я вважаю, що підвищення акцизів не принесе додаткових надходжень в бюджет, а навпаки, спричинить збитки? Тому що галузь просто вмре. Збільшення акцизів втричі призведе до скорочення виробництва.

Через падіння виробництва без роботи залишаться понад 10 000 працівників задіяних у ланцюгу виробництва та продажів алкогольних напоїв та пива. У видатковій частині бюджету необхідно передбачити кошти у розмірі 190 млн грн. на виплату допомоги по безробіттю прямо та опосередковано зайнятим у виробництві та субсидії фермерам, для покриття різниці у вартості 100 тис. т. пивоварного та фуражного ячменю (на дійсний час різниця складає 50 Є за тону без урахування посередницьких послуг).

Рентабельність виробництва зменшиться у 2,4 рази. Через порушення запланованих фінансових потоків та вимивання обігових коштів частина підприємств збанкрутує. Більшість споживачів і надалі переходитиме на продукцію найнижчого цінового діапазону, що в свою чергу зменшуватиме прибутки виробників.

У 2014-2015 р.р. продажі пива продовжать падіння, але темпи дещо спадуть. Пивоварна галузь вкінець збанкрутує і виробництво, за винятком, можливо, окремих підприємств з іноземними інвестиціями зупиниться.

Різке зростання цін на пиво призведе до дисбалансу ринку. Міцний алкоголь та вино виготовлене з додаванням спирту швидко замістять пиво, споживання якого впаде. САНи хімічного походження набудуть більшу привабливість для підлітків, через що кількість спожитого алкоголю на особу збільшиться, як і загрози для здоров’я населення. Припиняться позитивні тенденції зі зменшення шкоди, яку завдає надмірне вживання міцного алкоголю. Кількість хворих на алкогольні розлади та випадково отруєних зростатиме неконтрольовано і швидко перевищить піковий рівень середини 2000-х років.

Через чисельні порушення міжнародного та вітчизняного законодавства при введенні в дію нових економічно необґрунтованих ставок акцизного податку у середині фінансового року буде зіпсовано імідж держави в очах ділової спільноти країн світу, постраждає інвестиційна привабливість країни, рівень якої і на дійсний час не є високим.

Галузі, які до цього часу є донорами державного та місцевих бюджетів збанкрутують і кризові явища, що притаманні вітчизняній економіці набудуть ще більш катастрофічних форм.

Свої прогнози щодо збільшення надходжень до Держбюджету автори законопроекту № 2876 розраховують, беручи за основу тільки один показник – надходження від акцизного збору. Але від виробництва та продажу пива держава отримує також ПДВ, податок на прибуток, плату за спец водокористування, відрахування з оплати праці та інші соціальні виплати. В структурі відрахувань податків і зборів до державного та місцевих бюджетів частка, яку займає акциз перевищує 50%. Аналогічний показник по країнах ЄС – 19,6%1. З урахуванням того, що на фоні падіння решти фінансових показників діяльності пивоварної галузі різке збільшення акцизного тиску призведе до повного її занепаду і, як наслідок, – до збитків, а не до прогнозованого збільшення надходжень до бюджету.

Тож чому професійний лікар Тетяна Бахтеєва прагне захистити українців від пива, а по суті лобіює вигідний виробникам горілки законопроект, який призведе до заміщення пива горілкою і зростання рівня алкоголізму?

Олег Івченко Олег Івченко , Заслужений економіст України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram