ГлавнаяБлогиБлог Оксаны Продан

Чи дійсно будуть запроваджені європейські принципи в Україні?

Усі платники податків відповідають сьогодні не тільки і не стільки за несплату податків і зборів, а за помилки у звітності.

Депутати Фракції УДАР внесли на розгляд ВРУ законопроект №2571 від 19.01.13 щодо справедливої відповідальності платників податків і органи виконавчої влади вже надали свої висновки до цієї ініціативи.

Якщо відверто, я сподівалась, що хоч хтось із Уряду підтримає ініціативу по відміні відповідальності за помилки у звітності, при яких податки і збори сплачені вчасно і в повному обсязі.

Насправді ж і Міністерство фінансів, і Міністерство доходів та зборів, і Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступили проти запровадження в Україні справедливої відповідальності, а наполягають на продовженні наповнення бюджету не податками, а штрафами.

Аргументи міністерств зрозумілі тим, хто знає логіку українського чиновника – Міністерство доходів переживає, що «перекручування» у 1ДФ призведе до неможливості контролю за доходами фізичних осіб; Мінфін впевнений, що відміна штрафів при повній сплаті податків призведе до «зниження ефективності здійснення органами ДПС своїх функцій»; а Мінекономіки впевнено, що помилки у податковій звітності «є неналежним виконанням податкового обов’язку».

Що ж, будемо переконувати депутатів усіх фракцій у тому, що насправді обов’язком платника податків є сплата цих податків вчасно і в повному обсязі. Що введення на рівні закону відповідальності одних осіб (платників податків) за неналежне виконання обов’язків іншими особами (чиновниками) та затвердження складних і незрозумілих форм звітності є порушенням прав платників податків. Що українці мають право почувати себе в своїй країні вільними, а не порушниками закону.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram